NRK Meny
Normal

- Ikke informert om eldre samer

Stortinget er ikke informert om at mange eldre samer fortsatt venter på å få sine billighetserstatningssøknader behandlet.

Høyre-leder Erna Solberg

Erna Solberg mener saksbehandlingen går for tregt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Jeg er forbauset over at Stortinget ikke er informert om at dette har tatt så lang tid, sier tidligere sameminister Erna Solberg (H). 

Erna Solberg var ikke klar over at 500 hundre samer fortsatt venter på svar fra Billighetserstatningsutvalget.

Trist for de eldre

Flere politikere som var med på å vedta ordningen med Billighetserstatning for eldre samer og kvener, som blant annet mistet skolegang på grunn av andre verdenskrig, har uttalt til NRK Sami Radio denne uken at de ikke var klar over at denne saken har tatt så lang tid.

- Dette er trist, fordi forutsetningen da dette ble vedtatt, var rask behandling av søknadene på grunn av de samiske søkernes høye alder, minnes Erna Solberg.

Hun mener Regjeringen burde informert Stortinget i saken, for dette er en sak Erna Solberg mener må få en snarlig løsning.

Kunne gjort mer

Solberg er klar over at hennes regjering da hun var sameminister, også kunne ha økt antall saksbehandlere ytterligere for en raskere løsning av behandlingen.

- Vi kunne sikkert ha gjort mer ja, mener Stortingsrepresentant Erna Solberg (H).

Utfordrer justisministeren

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) utfordrer justisministeren til å se hva de kan gjøre for å bli fortere ferdig med saksbehandlingen.

- Hvis det er ressursmangel som er hovedproblemet, kan justisministeren komme til Stortinget for å be om de ressurser man trenger for en kjapp løsning i saken, oppfordrer Karin Andersen.

Erstatning mens de lever

Odd Einar Dørum
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det er gått over to år siden siden Stortinget opprettet erstatningsordningen for eldre samer og kvener, og det ble presisert at man ikke skulle bruke lang tid på saksbehandlingen.

- Søkerne har ventet lenge nok å bør få erstatning for tapt skolegang mens de fortsatt lever, mener tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V).

Dørum mener det er beklagelig at bare halvparten av de nærmere 1000 samene som har søkt om erstatning, har fått svar på sine søknader.

Dørum muitala oahppaváillagiid ášši birra