Stort tap for urfolk i hele verden

Generalsekretæren i World Indigenous Television Broadcasters Network (WITBN), Patagaw Talimalaw, gikk bort på søndag. Hun ble 32 år gammel.

Innslag i Aboriginal Peoples Television Network (APTN) om Patagaw Talimalaws dødsfall.

Patagaw Talimalaw (32) var engasjert person, som har betydd mye for utviklingen av urfolksjournalistikken. Videoinnslaget er på engelsk og er laget av APTN.

I think indigenous media has one main goal; it is to provide the voice of the indigenous people to both indigenous and to non-indigenous people.

Patagaw Talimalaw

– Dette er et stort tap for urfolksjournalister i hele verden, sier administrerende direktør Jean La Rose i Aboriginal Peoples Television Network (APTN) i Canada.

Hun ble søndag funnet død i sin leilighet i Winnipeg. Dødsårsaken er fastslått til å være epilepsi.

Patagaw Talimalaw (16.01.1982 - 20.07.2014) er opprinnelig fra Taiwan og tilhører Paiwan-stammen. Hun har de to siste månedene bodd i Winnipeg i Canada, der hun etter planene de neste to årene i samarbeid med APTN skulle fortsette med å videreføre sitt arbeid med verdensnettverket for urfolkskringkastere.

Patagaw bodde før dette to år i Karasjok i Finnmark. Hun utførte sitt arbeid i samarbeid med NRK Sápmi.

Patagaw Talimalaw

Patagaw Talimalaw i Kautokeino-kofte.

Foto: Edmund Grønmo / NRK

Blant annet satte hun grunnlaget for urfolkskringkasternes nyhetssamarbeid og koordinerte arbeidet med den store verdenskonferansen for urfolkskringkastere i Kautokeino i slutten av mars 2012.

– Jeg elsker mitt arbeid. Jeg ser at utfordringene urfolkskringkastere står ovenfor er veldig like, uttalte Patagaw Talimalaw.

De største utfordringene mente hun var finansiering og profesjonalisering av de redaksjonelt ansatte.

– Jeg tror urfolksmedia har et hovedmål; det er fortelle nyheter fra urfolksperspektiv til både urfolk og ikke-urfolk. Vi gir det perspektivet, og vi har et balansert syn. Situasjonen for urfolks medieinnhold er i bedring, men i mange underutviklede land vil du fortsatt se en svært uriktig fremstilling av urfolk, deres kultur og språk. Dette skjer også i TV-kanalene, påpekte Patagaw Talimalaw.