Stort sett trygt, men vær varsom

Vi er midt i en kuldeperiode nå, men isen er fortsatt utrygg enkelte steder. – Jeg har en nedre grense for hvor tynn isen kan være før man begir seg utpå, sier selverklært isentusiast.

isbor

Kvaliteten på isen er på det beste når den er mørk og gjennomsiktig.

Foto: Johnny Andersen

Det er mange som i disse dager leter frem skøyter og sparker.

– Den mørke, gjennomsiktige stålisen må være minst 10 cm tykk. Den gråhvite, porøse snøisen må være minst 20 cm tykk, melder Norsk Folkehjelp på sine nettsider.

Vi har testet om isen er trygg der det ofte ferdes folk i Tysfjord og Hamarøy.

Isen ble målt på følgende vann:
Dragsvatnet, Tysfjord, 8 meter over havet: 16 cm is
Varpvatnet, Hamarøy, 4 m.o.h.: 17 cm is
Lille Rekvatn, Hamarøy, 285 m.o.h.: 36 cm is
Store Rekvatn, Hamarøy, 284 m.o.h.: 0-1 cm is

Det betyr at isen på Dragsvatnet, Varpvatnet og Lille Rekvatn kan betegnes som trygge. På regulerte innsjøer, slik som Store Rekvatn i Hamarøy kommune, må det langt flere frostdøgn til før det er farbar is. Her var det mange plasser åpent vann.

Rekvatn

Store Rekvatn i Hamarøy kommune er bare delvis islagt.

Foto: Johnny Andersen

På eget ansvar

De siste døgn har det vært ned mot 20 minusgrader i Tysfjord og Hamarøy, så isen har blitt tykkere.

Per Arne Rahka

- Innhent lokalkunnskap, sier Per Arne Ráhka.

Foto: Johnny Andersen

– Jeg bor rett ved Dragsvatnet og har målt isen hvert år siden barna var små, så jeg kjenner forholdene spesielt godt. Jeg har ikke latt de gå utpå isen om den var under 15 cm. Da har jeg en ekstra sikkerhetsmargin i forhold til Norsk Folkehjelps anbefalinger, sier selverklært isentusiast Per Arne Ráhka.

Været fremover blir kaldt. Langtidsværvarslet viser at det blir minusgrader hele neste uke, så det blir gode forhold for isen å legge seg ytterligere.

– Det var veldig mildt i november og desember, så isen er litt sen i år. Vær varsom ved sund, innløp og utløp. Og husk, folk ferdes på isen på eget ansvar, sier Ráhka.

Utrygg is

Hold deg unna plasser med strøm, slik som dette utløpet ved Lille Rekvatn.

Foto: Johnny Andersen

Vær varsom på regulerte vann

Store Rekvatn i Hamarøy kommune er en regulert innsjø. Vannstanden varierer, og isen har ikke like gode forhold til å legge seg. Der må du være ekstra varsom selv om isen ser trygg ut.

– Det er forbundet med risiko å bevege seg ut på regulerte vann. Her må man nok vente litt til. Jeg anbefaler å spørre folk som kjenner til lokale forhold, sier Ráhka.

Regulert vann

Ha alltid med deg ispigger på isen.

Foto: Johnny Andersen

Om du går gjennom isen, let deg frem til hvor isen er mørkest, der det er åpent vann. For å komme opp, bruk det du har for hånden av spisse gjenstander til å hogge tak i isen, og hjelp til med kraftige spark, melder Norsk Folkehjelp.