Årets VinterLAN har fokus på mobbing

– Mobbing er et viktig tema under årets LAN-treff, og skal forsøke å forebygge det. Her er det nulltoleranse for mobbing, sier arrangørene.

VinterLAN v3

MANGE DELTAKERE: Spillglade ungdommer har samlet seg på kulturhuset i Kautokeino for å spille.

Foto: Privat

Under årets vinterLAN er mobbing et viktig tema. Denne uka har en video fra Kautokeino skapt store reaksjoner. I den forbindelse vil arrangørene arbeide hardt mot mobbing.

Vi skal få alle til å forstå at mobbing er ikke greit. På LAN er det nulltoleranse for mobbing, sier lederen av Sámi Gamers, Aslak Anders Gaino.

Deltakerne på treffet har tatt godt imot om at mobbing er ikke OK.

Johan Nikolai Triumf

ROSER ARRANGØRENE: Johan Nikolai Triumf har også deltatt flere ganger, og roser arrangørene som forebygger mobbing.

Foto: Privat

– Det er veldig bra at dette temaet blir tatt opp, for mobbing er ikke greit. Alle skal være velkommen og skal bli godtatt, forteller Espen Eira og Johan Nikolai Triumf.

Viktig samlingsplass

På VinterLAN treffes spillinteresserte barn, ungdom og voksne i Kautokeino, for å spille data- og TV-spill.

Unge sitter for det meste alene hjemme mens de spiller. Men på LAN er sosialiseringen en viktig del. Til årets VinterLAN kommer det ungdom fra Kautokeino, Karasjok og Alta.

Sosialt samvær er viktig når slike treff arrangeres. Her møtes folk i hovedsak for å spille, men er også en viktig samlingsplass for unge, sier Gaino.

Leder for Sami Gamers Aslak Anders

Leder for Sami Gamers Anders Aslak Gaino.

Foto: Privat

Selv om det er LAN-treff, er det også god plass for andre aktiviteter.

– Her er vi ikke så strenge, bare folk oppfører seg ordentlig.

Flere av deltakere er enige om hvorfor slike treff er viktig. Det å være sammen og gjøre det man liker best, nemlig å spille, sier Espen Eira og Johan Nikolai Triumf.

Sov, og unngå energidrikk

Ungdom spiller for det meste fra kvelden og gjennom hele natta, til det blir stille i morgentimene. Arrangørene har bedt foreldrene til de under 18 år om å være i kontakt om leggetid. Men Gaino anbefaler alle å sove.

Ofte i slike treff blir det drukket mye energidrikk, hva sier dere til ungdommen om det?

– Vi anbefaler ikke folk til å drikke energidrikk. Vi har fulgt opp forslag om å slutte å selge det, men voksne bestemmer selv hva dem drikker, sier Gaino.

Vinterlan v3

Her er flere som deltar på lanet.

Foto: PRIVAT

De populære spillene

Under LAN-et er det også ulike konkurranser og premier i de ulike spillene. Favorittspillene er Counter Strike: Global Offensive og fotballspillet FIFA.

Innenfor disse spillene, blir det forskjellige konkurranser, hvor de kan vinne forskjellige premier.