NRK Meny
Normal

Stort brytestevne i Tana denne helgen

Denne helgen arrangeres Norges nest største brytestevne i Tana, det uten stor deltagelse av bryteklubber fra hjemnasjonen.

Tana Cup 2014

Foto fra et av de foregående åpningene av Tana Cup.

Foto: Nils Johan Eira / NRK

Den store jobben til Tana Cup 2016 er i gang. 18. januar var det 264 påmeldte til konkurransen, dette krever mang en arbeidstime for å få i stand stevnet.

Hele 170 deltagere fra forskjellige klubber i Russland er påmeldt og samtlige av disse deltagerne blir tatt vare på av arrangøren, Bryteklubben Tana.

Frode Gundersen som er stevneleder har mange personer å koordinere til arbeid, men mye av jobben må han selv også ta.

Frode Gundersen, Bryteklubben Tana

Frode Gundersen sier at det er mange dugnadstimer som legges ned for at Tana Cup 2016 kan gå av stabelen.

Foto: Nils Johan Eira / NRK

– Sengeplasser til tilreisende må ordnes. Noen blir innlosjert på hotell mens andre igjen sover på madrasser rundt omkring. Alt av mat må også være klart, så selvfølgelig er det mye arbeid.

Det er 12. gangen Tana Cup går av stabelen i helgen, dette innebærer at de frivillige begynner å ha god rutine.

Gundersen retter en stor takk til de frivillige som er i sving denne helgen.

– Foreldre stiller opp døgnet rundt og det er jeg veldig takknemlig for, smiler han.

5 forskjellige deltagende nasjoner

Første året Tana Cup ble arrangert var det kun noen få deltagere fra Russland som var med. Nå har ordet sprett seg helt ned til Moskva om den prestisjetunge turneringen. Ryktene stoppet ikke der, de har nådd helt ned til Armenia.

– Det er veldig artig det er så mange nasjoner som er med. Vi har fått høre fra deltagende klubber at de har vært fornøyd med oppholdet her, sier Gundersen.

Turneringen har nå fått et internasjonalt stempel. Det er flere deltagere fra utlandet enn Norske, dette er selvsagt bra, men Gundersen sier at det er skuffende at ikke flere Norske klubber deltar.

– Det er litt spesielt at det er så lite deltagende klubber fra sør.

Norges nest største brytestevne

Kolbotn Cup er den eneste turneringen som er større enn Tana Cup.

– Det at vi innehar det nest største brystestevnet skyldes at vi har lagt ned såpass mye bra arbeid over flere år, noe som gjør at de vil tilbake hit de påfølgende årene, mener Gundersen.

Det er ikke mange år før dette arrangementet blir det største i landet skal vi tro stevnelederen.

– Du skal ikke se bort ifra at vi har den største turneringen i Norge om noen år, sier en stolt Gundersen.

BK tana

Fv. Gunn-Rita Boine, trener Frode Gundersen og Signe Marie Fidje Store. Gundersen sammen med to av klubbens mange talenter.

Foto: tanabryting.com

Ungdomslandslaget er også på vei

Også Norges bryteforbund har sperret øynene opp for turneringen oppe i nord. Forbundet har besluttet at de sender deres ungdomslandslag nordover.

De 4 foregående årene landslaget har vært med har de russiske deltagerne sørget for at de har måttet reise hjem med solide blåmerker. Det er nemlig bra nivå på russerne.

– Jeg er veldig fornøyd med at forbundet satser på dette arrangementet. De kommer opp hit for å få tøff motstand og møte konkurrenter de ellers ikke får møte, sier Gundersen.

Treningssamling knyttet til stevnet

Bryteklubben Tana har for lengst klart å knytte internasjonale bånd. Det har blitt utvekslet ord mellom de forskjellige nasjonene, dette gjorde at de klarte å sørge for et ukelangt treningsopphold i Tana før stevnet.

– Vi har trent to ganger hver dag den siste uken, sier Gundersen

Så det er ikke kun under konkurransene at klubben har hatt hendene fulle, de har jobbet med bryterne hele uken. Det har vært samling i Tana hvor noen tilreisende fra Russland har deltatt. Avslutningsvis sier en smilende Gundersen at det har vært bra trøkk den siste uken.

– Det har vært full aktivitet i det siste, noe som er veldig artig!