Største favoritter til å vinne Sámi Grand Prix

Et spillselskap har lyttet på alle joikene og sangene i årets Sámi Grand Prix. Odds-favorittene deres er Hans Ole Eira (46) og Sunna Máret Utsi (23).

Hans Ole Eira og Sunna Máret Utsi

ODDSFAVORITTENE: Hans Ole Eira er storfavoritt til å vinne joikedelen og Sunna Máret Utsi sangdelen i årets SGP.

Foto: Johan Mathis Gaup og privatfoto

Sunna Máret Utsi

ODDSFAVORITT: Sunna Máret Utsi.

Foto: Privat

– Virkelig? svarer en svært overrasket Sunna Máret Utsi når NRK meddeler henne nyheten om favorittstempelet.

– Oh, my god! Det er merkelig.

Hvorfor er det merkelig?

– Jeg vet ikke, men jeg har ikke veldig stor selvtillit. Jeg er min egen største kritiker. Jeg har ikke så store forventninger. Derfor var dette veldig overrakende, sier Utsi.

Minst tro på Grinchuk

Spillselskapet Coolbet sendte onsdag en pressemelding på samisk og norsk, der de opplyste om oddsen på Sámi Grand Prix 2019.

Karl Edvard Urheim

NEST FAVORITT: Kalle Urheim.

Foto: Aslak Anders Skum / Pressebilde

I sangdelen er det seks bidrag og oddsen for at Sunna Máret Utsi vinner med sangen «Amas geaidnu» er satt til 2,50.

Nest favoritt er Kalle Urheim med «Don besset jođašit» med odds 3,75. Nummer tre er EiRA «Eallin lea dál» og Saara Hermansson «Mov laavlome» med odds 4,25.

Minst tro har spillselskapet på Anna Lumikivi «Mõõn tiõrvân» (16,00 i odds) og Marina Grinchuk «It happened» (18,00 i odds).

Marina Grinchuk

ODDSBOMBE? Marina Grinchuk.

Foto: Privat

– Jeg er veldig fornøyd med sangen. Vi har øvd bra og nå sitter den. Håper det er mange som liker den. I år har jeg jobbet mye med sangpedagog. Da har jeg funnet min egen stemme og hvordan jeg kan bruke den, forklarer Utsi.

23-åringen fra Kautokeino forteller dette om sangen:

– Sangen generelt handler om lengselen etter en person, og kan tolkes som en kjærlighetssang eller en sang om forelskelse, forteller Utsi.

– Mange dyktige joikere er med

Fjorårets vinner Hans Ole Eira fra Máze er odds-favoritten i joikedelen. Oddsen for at «Laila Kristine» skal vinne er 3,25.

- Jeg har ikke råd til å stampe kjøttprisen, sier leder Hans Ole Eira

ODDSFAVORITT: Hans Ole Eira.

Foto: Dragan Cubrilo

– Det er virkelig gledelig å høre at de har tro på min joik og på meg, og at jeg er deres odds-favoritt. En virkelig gledelig nyhet, sier 46-åringen til NRK.

Nummer to er Nils Peder A. Gaup med joiken «Elle Gárena luohti» (odds 5,50). Nummer tre Per Henrik Eira med joiken «Piera Jovnna».

Deretter Kim Hallgeir Berg «John Heandarat» (odds 6,00), Mathis A. Oskal «Anna Christina luohti» (odds 8,00), Per Bueng «Per Helge» (odds 9,00), Mikkel Per Sara «Tone» (odds 14,00), Anfisa Agejeva/Domna Khomjuk «Vuoss», Heli Aikio «Lyemeákku» (odds 30,00) og Hanna-Maaria Kiprianoff «FeklaMäärjäz» (odds 33,00).

Hanna-Maaria Kiprianoff

ODDSBOMBE? Hanna-Maaria Kiprianoff.

Foto: Sara Wesslin / YLE

– Jeg er selvsagt med i håp om å vinne, sier Eira.

I joiken «Laila Kristine» joiker Hans Ole Eira sin nest yngste datter. Han syns selv joiken er lett å lære og den er vakker.

– Men det er mange dyktige joikere med i konkurransen. Derfor tar jeg på ingen måte seieren på forskudd, understreker han.