Hopp til innhold

Større lønnsforskjeller

For fem år siden tjente reineierne og bøndene omtrent det samme. Men siden det har inntektene i de to næringene gått i stikk motsatte retninger.

Traktor
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

I 2003 var en bondes og en reineiers pengebok like stor. Men siden det har reineierens pengebok blitt tynnere, mens bondens pengebok har blitt litt tykkere.

Lønnsforskjellene har økt

Statlige tall NRK Sámi Radio har sammenliknet, viser at både en reineier og bonde i 2003 hadde under 160.000 kroner i inntekt. Fire år senere var inntekta i reindrifta bare 137.000 kroner, mens en bonde da tjente cirka 185.000 kroner.

Men det var først da de to næringene for alvor begynte å gå hver sin vei økonomisk. Neste år vil inntekten per årsverk være 220.000 kroner i jordbruket.

NRL leder Nils Henrik Sara
Foto: Liv Inger Somby

Forskjellen ligger i avgiftene på kjøretøy og drivstoff

Leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund, Nils Henrik Sara, forklarer det blant annet med at reineierne har fått økte utgifter med motorkjøretøyer.

– I motsetning til bonden må reineieren betalte avgifter både for kjøretøy og drivstoff, sier Sara.

Korte nyheter

 • Hyttebrann ved Nyelv i Finnmark

  Nødetatene rykket ut til en hyttebrann mellom Karebotn og Nyelv i Finnmark natt til søndag. Ingen skadde i forbindelse med brannen. Det er kontroll på stedet, melder politiet i Finnmark på Twitter.

 • Fosen-demonstrasjon i Tromsø

  Lørdag møtte 50-60 mennesker opp til Fosen-demonstrasjon i Tromsø.

  Nestleder i Romssa Sámi Searvi-NSR, Helene Ajuna Olsensier det er viktig å stille opp på demonstrasjon også i nord.

  – Først og fremst er det et menneskerettighetsbrudd som er konstatert i Høyesterett. Det er en tydelig videreføring av den kolonistiske politikken som har blitt videreført i hundrevis av år

  Hun sier at selv om hun selv er fra et sjøsamisk-område i Nord-Norge, så berøres også hun av det samene i Fosen-området står i.

  Olsen trekker frem at det i Sannhets- og forsoningskommisjonen står om da det ble bygget ut vannkraftverk i hennes hjemkommune.

  – Det som har skjedd der er skremmende likt det som skjer nå i Fosen. Derfor er det eneste rette er å fortsette å kjempe.

  Hun sier at eneste vinningen samene har fått ut av kampen om Fosen er fellesskapet Sapmi.

  – At det fortsatt er så sterkt. Det ser man når man samles her og i Oslo på 600 dager og fremdeles kjemper for dem.

  Helene Ajuna Olsen
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Fosen-aksjonistene vil gjøre klar ny aksjon om 100 dager

  – Vi gjør oss klare til ny aksjon om det går 100 dager til, skriver Fosen-aksjonistene i en pressemelding.

  De siste timene før 600-dagen har Fosen-aksjonistene blokkert og slått leir utenfor Statsministerens kontor. Nå har de samlet mange hundre mennesker foran Stortinget og går i demonstrasjonstog tilbake til SMK i en stille markering.

  Demonstrasjonstog for Fosen
  Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK