Store samiske forventninger til Helleland

De to største partiene på Sametinget ønsker Linda Cathrine Hofstad Helleland velkommen som sameminister.

Helleland

SAMEMINISTER: Linda Cathrine Hofstad Helleland skal ha ansvaret som samiske saker i regjeringen.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

– Den nye sameministeren Linda Cathrine Hofstad Helleland er en vi i Sametinget kjenner godt. Hun har vært kulturminister. For ti år siden, da Finnmarksloven var oppe til behandling på Stortinget, var hun medlem av justiskomiteen. Hun var med i den viktige prosessen med denne loven, sier sametingspresident Aili Keskitalo til NRK.

Aili Keskitalo

OPTIMISTISK: Sametingspresident Aili Keskitalo.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

Sametingspresidenten sier hun har store forventninger til Helleland i den nye rollen som minister for samiske saker.

– Hun kjenner samiske saker og er i stand til å ha en fin dialog og godt samerbeid med oss på Sametinget.

Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiets sametingsgruppe, Ronny Wilhelmsen, sier dette:

Ronny Wilhelmsen

OPTIMISTISK: Parlamentarisk leder Ronny Wilhelmsen (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen

– Jeg har som vanlig store forventninger til en regjering at de skal levere på samepolitiske saker. Under Erna Solbergs regjeringer har samiske formål fått mindre og mindre. Vi har ikke fått den veksten som resten av samfunnet har, hevder Wilhelmsen.

Han håper det blir bedre med Helleland ved roret.

– Den nye ministeren har mulighet til også å løfte det samiske gjennom både statsbudsjettet og gjennom prioriteringer i den nye regjeringen, sier Wilhelmsen.

Ansvar for samiske saker

Ansvaret for samiske saker blir fortsatt under kommunaldepartementet, men det er distrikts- og digitaliseringsminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H) har samiske saker i sin portefølje.

Anne Karin Olli på Sametinget

FLYTTES: Statssekretær Anne Karin Olli bli ny statssekretær for Linda Cathrine Hofstad Helleland.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Helleland var kulturminister i Erna Solbergs regjering fra 2015 til 2018 og barne- og likestillingsminister fra 2018 til 2019. Hun er fra 2017 visepresident i World Anti-Doping Agency.

Samtidig gis statssekretær Anne Karin Olli avskjed i nåde som statssekretær for Monica Mæland i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Hun utnevnes på nytt til statssekretær for Linda Cathrine Hofstad Helleland i distrikts- og digitaliseringsdepartementet.

Nye statsråder og rokeringer

Statsminister Erna Solberg (H) presenterte både nye statsråder og rokeringer i regjeringen for Kongen i statsråd klokken 11. Høyre får 12 statsråder, Venstre og KrF fire hver seg.

– Noen statsråder er utnevnt, andre har fått avskjed.

Slik begynte statsminister Erna Solberg (H) redegjørelsen rundt sin nye regjeringskabal.

Grunnen til det omfattende skiftet av statsråder, er at Frp valgte på mandag å gå ut av regjeringen etter å ha sittet i regjering i seks år, to måneder og 20 dager.

Statsminister Erna Solberg (H) leder en mindretallsregjering bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre etter at Fremskrittspartiet går ut av regjeringen.

Statsminister Erna Solberg (H) leder en mindretallsregjering bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre etter at Fremskrittspartiet går ut av regjeringen.