Store nedbørsmengder førte nesten til rekord

Etter over et døgn med mye nedbør går vi nå mot bedre tider i form av mindre regn, men samtidig kan vi se tilbake på det som nesten ble en nedbørsrekord i Karasjok i juli.

Kárášjogas arvvii 47,1 millimehtar ovtta jándoris. Ná ollu ii leat arván jándoris 1966 rájes.

VIDEO: Se hvordan det så ut når det regnet på det verste i Karasjok. Videoen er tekstet på samisk.

I helgen har det vært enorme nedbørsmengder i Troms og Finnmark. Mellom klokken åtte på lørdagsmorgen og åtte på søndagsmorgen fikk Karasjok 47,1 millimeter nedbør. Det var også mest i landet.

– Det er ikke ekstremt på noen måte, men det har vært mye nedbør, forteller Matilda Hallerstig, vakthavende meteorolog for Nord-Norge.

Vakthavende meteorolog, Matilda Hallerstig

VAKTHAVENDE METEOROLOG: Matilda Hallerstig.

Foto: Bård Gudim

Nesten ny rekord

Hallerstig forteller at gårsdagens 47,1 millimeter er det nest høyeste juli-målingen som er blitt gjort i Karasjok siden dataseriene begynte i 1876.

– I juli 1966 regnet det 50,5 millimter i løpet av et døgn som fortsatt er rekorden, sier Hallerstig.

Nordnesfjellet og Grovfjord fikk også enorme nedbørsmengder.

– Det seneste døgnet kom det 45,1 millimeter på Nordnesfjellet i Nord-Troms og 43,7 millimeter regn i Grovfjord i Sør-Troms.

Lover mindre nedbør fremover

Den kraftige nedbørsmengden kom fra Sverige og Finland. Grunnen til at det regnet så mye spesielt i Karasjok var at de hadde ettermiddagsbyger. Når det gav seg så kom regnfronten opp, forteller Hallerstig.

Meteorolog Hallerstig opplyser også om gradvis bedre vær fremover.

– Det blir gradvis bedre vær. På ytre strøk er det også sjanse for at solen gløtter gjennom. Onsdag forventes det igjen nedbør i de nordligste fylkene (journ.anm. Troms og Finnmark). Til helgen blir det igjen bedre vær.

Ingen meldinger om skader

Etter helgens enorme nedbørsmengder har ikke NVE fått meldinger om noen hendelser eller skader.

– Om folk oppdager skred bør de kontakte NVE eller kommunen det gjelder. Er det snakk om ras på vei er statens vegvesen en annen aktør som bør kontaktes, sier Vebjørn Pedersen senioringeniør for tilsyns- og beredskapsavdelingen til NVE.