Hopp til innhold

Storbank trekker sine eierandeler fra omstridt oljerørutbygging

– Jeg er glad for denne nyheten, men banken har fortsatt betydelige lån som er involvert i utbyggingen, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

DNBs hovedkontor og Standinc Rock-demonstrasjonene

KONTROVERSIELL INVOLVERING: De såkalte Standing Rock-demonstrasjonene i USA har skapt hodebry den siste tiden for DNBs ledelse ved deres hovedkontor i Oslo. Nå har DNB tatt ett skritt ut av prosjektet.

Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix) / Robyn Beck (AFP)

Aili Keskitalo

FORVENTER MER AV DNB: Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

– Dette er gode signaler fra DNB. Dette viser at de har tatt kritikken på alvor, sier Aili Keskitalo til NRK.

Det er informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB som overfor Aftenposten nylig bekreftet at storbankens fond har solgt sine eierandeler i selskapene som er involvert «Dakota Access Pipeline».

Årsaken oppgis å være utbyggingens omstridte og anstrengte forhold til Sioux-folket i deler av området ledningen bygges (se faktaboks).

– Det må derfor understrekes at det er kun eierandelene de har solgt seg ut av, sier sametingspresidenten, og tillegger:

– DNB har fortsatt store utlån involvert i utbyggingen.

– Gledelig

Avisen melder at DNB-fondenes eierandeler var verdt rundt 3 millioner dollar, tilsvarende rundt 26 millioner kroner.

I likhet med sametingspresidenten, er lederen i den ideelle organisasjonen «Framtiden i våre hender» tilfreds med DNBs tilbaketrekking fra eiersiden

– Dette er et gledelig første skritt på vei ut av Dakota Access. Uttrekket er imidlertid en svært liten del av DNBs involvering. Vi forventer at DNB trekker seg helt ut av prosjektet, sier Arild Hermstad.

– Målet for alle investorer bør nå være at prosjektet blir skrinlagt, både av hensyn til urfolk, miljø og klima, tillegger han.

– Jeg forventer at DNB også trekker seg tilbake på lånesiden, overfor oljerørutbyggingen, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Vil stille krav

Kaj-Martin Georgsen

BEKREFTER SALG: Direktør for samfunnsansvar og miljøpolitikk i DNB, Kaj-Martin Georgsen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Vi har tatt et initiativ overfor de andre bankene om vi kan prøve å få gjennomført en mer objektiv vurdering av menneskerettigheter, herunder urfolksrettigheter, og hvordan de er ivaretatt i denne prosessen.

Dette sier Kaj-Martin Georgsen i DNB til NRK. Han forteller at DNB-representanter skal møte amerikanske myndigheter i neste uke.

– Dette for å uttrykke vår bekymring. Vi vil også henstille amerikanske myndigheter om å bidra konstruktivt til denne situasjonen, slik at konfliktnivået kan skrues ned, sier Georgsen.

DNB-kollega Even Westerfeld har uttalt følgende til Aftenposten.

– Vi har hele tiden vært tydelige på at vi kun vil finansiere prosjekter som møter DNBs krav til miljømessige og sosiale forhold.

Korte nyheter

  • Avslutter vindkraftplaner: – Vi var veldig tydelige

    Loga sámegillii.

    I går kom beskjeden om at Trøndelag-baserte Aneo AS avslutter vindkraftplanene i Måsøy i Finnmark.

    Prosjektet var planlagt på Nipfjellet, hvor reinbeitedistrikt 16 Marbolon har beiteområde.

    – Det var en god nyhet. Det var godt å høre at de stopper planen, iallfall for nå.

    Det sier reindriftsutøver John Mathis Utsi. Han sier at hvis turbinene hadde blitt satt opp på Nipfjellet, hadde de mistet beiteområder.

    – Det er et utstrakt fjell, og vi hadde mistet beiteområdet. Fjellet er såpass høyt, at hvis det hadde kommet industri dit, så hadde de unngått hele området. Det var vi tydelige på.

    Et enstemmig planutvalg stemte imot vindkraftplanene, forteller Utsi, og de har opplevd god dialog med vindkraftselskapet.

    – Det må jeg si, dialogen har vært god. Vi har hatt dialog per telefon og e-post, og et dialogmøte. Så kom den beskjeden i etterkant, at de avslutter planene.

    John Mathis Utsi
    Foto: Åse M.P. Pulk/Sametinget
  • Loahpahit bieggafápmoplánaid: – Leimmet hui čielgasat

    Les på norsk.

    Ikte bođii diehtu ahte Trøndelaga fitnodat Aneo AS ii áiggo šat bargat viidáseappot bieggafápmorusttetplánaiguin Muosáin Finnmárkkus.

    Plána lei cegget bieggaturbiinnaid Niipavárrái, gos Marbolon siiddas leat guohtuneatnamat.

    – Lei hui buorre ođaš. Gal mii liikuimet go bođii diet diehtu ahte bissehit, goit dán vuoru, dien plána.

    Dan muitala boazodoalli John Máhtte Utsi. Utsi dadjá ahte jus ledje ceggen turbiinnaid Niipavárrái, de ledje sii massit boazoguohtuneatnama.

    – Dat lea viiddis várri, ja dat livčče buot manahuvvot dat boazoguohtuneana, go dat lea dan mađe alla eana ahte jos dohko lei boahtit diekkár industriija, de ledje garvit jo olles dan guovllu. Dainna mii leimmet hui čielgasat.

    Ovttajienalaš plánalávdegoddi jienastii bieggafápmoplánaid vuostá, muitala Utsi, ja bieggafápmofitnodagain lea maid leamaš buorre gulahallan.

    – Dan gal ferten dadjat ahte gulahallan gal lea leamaš buorre. Mis lea leamaš gulahallan sihke telefovnna ja e-poasttaid bokte, ja okta gulahallančoahkkin. Ja de bođii dan maŋŋá diet diehtu, ahte sii loahpahit plánaid.

    John Mathis Utsi
    Foto: Åse M.P. Pulk/Sametinget
  • Britisk museum kjøper inn samisk kunst

    Loga sámegillii.

    Det nasjonale museet for moderne kunst i Storbritannia, Tate Modern London kunngjør at de oppretter et eget fond for innkjøp av samisk og inuittisk kunst.

    Det skriver Artnews.

    Fondet skal bidra til innkjøp av kunst fra urfolkskunstnere og nordområdene.

    – Etter Veneziabiennalen 2022 har interessen for samisk kunst stadig økt, uttaler direktør Karin Hindbo ved Nasjonalmuseet i Oslo til nettstedet.

    Tate Modern har allerede kjøpt inn sitt første samiske verk, «Guržot ja guovssat / Spell on You!» (2020) av kunstner Outi Pieski.

    Med dette blir hun den aller første samiske kunstneren som museet har kjøpt inn i løpet av sin 24 årige virksomhet.

    Pieski stiller for tiden ut sine verk på Tate St. Ives i Cornwall. Utstillingen varer til 6. mai.

    Outi Pieski dáidagiinnis
    Foto: Anne Olli