NRK Meny
Normal

Stor vannføring – men ikke faretruende

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder om høyere vannstand enn normalt i enkelte elver i nord.

Stuorrageađgi, Karasjok

Litt ovenfor brua i Karasjok ligger Stuorrageađgi (Storsteinen). Oppå den skal du kunne gå tørrskodd fra land om sommeren. Nå ligger den rundt 5 meter fra land og under vann.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Knut Ola Aamodt, vakthavende hydrolog i NVE.

Knut Ola Aamodt, hydrolog ved NVE.

Foto: Hilde Harket / NVE

– Det har vært en del regn i området fra Indre-Troms og nordøstover i Finnmark. Det har ført til større vannstand enn normalt for årstiden i enkelte elver, men ikke noe faretruende, opplyser vakthavende hydrolog i NVE Knut Ola Aamodt.

Aamodt opplyser at vannstanden er langt under det som er vanlig under normal vårflom og snøsmelting.

Mer vann oppe i Tanavassdraget

Nederst i Tanaelva i Finnmark var det slutten av juni-måned litt høyere vannstand enn det som regnes som normalt den måneden, men her er «flomtoppen» over.

– Ved Polmak ble det i slutten av juni målt en vannstand på 500 kubikkmeter i sekundet, men vannstanden har gått ned til 326 meter i sekundet, opplyser Aamodt.

Stuorrageađgi, Karasjok

Under disse strømvirvlene ligger den store steinen som har gitt navn til Stuorrageađgi.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Lenger oppe i vassdraget er det litt høyere vannstand enn vanlig, spesielt i Kárášjohka. Her er elva gjevnt over smalere og grunnere enn lenger nede i Tanadalen, og dermed merkes økt nedbør lettere enn lenger nede i vassdraget.

Værstatistikk fra yr.no for Márkannjárga (sentrum av Karasjok) viser at det i juni måned i år har falt nesten dobbelt så mye nedbør som normalt. Totalt ble det målt 70,4 mm. Det normale er 42 mm.

18. juni var den mest regnfulle dagen i Márkannjárga i perioden. Da falt det 15,1 mm nedbør på ett døgn.

Båter har slitt seg

– Høyeste vannstand ble målt i perioden 7. til 9. juli, men nå er vannstanden på vei ned igjen. De to siste døgnene har det ikke falt noe nedbør.

I forbindelse med at vannstanden i Kárášjohka i en periode har vært litt høyere enn normalt, er det meldt om at flere elvebåter har slitt seg fra fortøyningene og at eierne har hatt et svare strev med å redde båtene.

Johan Anders Bær

Johan Anders Bær.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg har heldigvis ikke opplevd at båten sliter seg løs fra fortøyningene og reker avgårde. Jeg prøver nemligh etter beste evne å fortøye båten på et sikkert sted, opplyser Johan Anders Bær.

Den positive siden ved høyere vannstand oppe i Tanavassdraget er at det meldes om mer storlaks enn det har vært på flere år.

Har du fått noen laks denne sommeren?

– Ja, jeg har fått tilstrekkelig med laks, svarer den ivrige laksefiskeren Johan Anders Bær og smiler lurt. Han vil ikke utdype svaret sitt.

Kl. 15.00 bringer vi en direkterapport på denne nettsiden om situasjonen i Kárášjohka. Dette kan du også se i Ođđasat på NRK1 kl. 18.05.