NRK Meny
Normal

Stor usikkerhet i Kautokeino om hvem de vil ha som ordfører

Nesten halvparten av de spurte i en meningsmåling vet ikke hvem de vil ha som ordfører i Kautokeino kommune etter valget i september.

Kautokeino - Guovdageaidnu - sommer
Foto: Malene Larsen Gaino / NRK

Valglogo

45,8 prosent av de spurte vet ikke hvem de vil ha som ordfører i Kautokeino. Det viser en meningsmåling utført av Sentio Research for NRK Sápmi. 200 personer er intervjuet.

I dag har startskuddet gått for NRKs storsatsning i forbindelse med valget. NRK Sápmi skal dekke alle de samiske kommunene, og først ut er Kautokeino. I kveld kl. 18 skal politikerne i Kautokeino debattere i en direktesendt debatt fra LES-huset i Kautokeino, hvor publikum inviteres til å møte politikerne.

Webvid28 HD Verden (uten redundans)

– En mulighet og en bekymring

Ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Kautokeino Johan Vasara sier at tallene fra meningsmålingen forteller at de som politikere har en stor jobb foran dem med å fortelle om politikken deres og hva de vil med Kautokeino framover.

– Det at nær halvparten av velgerne i Kautokeino ikke har bestemt seg er i seg selv både en mulighet og en bekymring, fordi det sier at vi har en utfordring med å fortelle hva vi ønsker å gjøre med Kautokeino, hvordan Kautokeino best kan utvikle seg. Det blir en spennende jobb framover, som jeg skal gjøre mitt beste for å fortelle om vår politikk.

Vasara sier at dette betyr at alt er åpent og at det er fritt fram for politikerne å overbevise velgerne.

– Ingenting er bestemt på forhånd og det åpner også for nye muligheter for partiene som har vært små til å hevde seg i valgkampen.

Ordførerkandidater i Kautokeino

Ordførerkandidater i Kautokeino: Anders S. Buljo (Flyttsamelista), Klemet Erland Hætta (Samefolkets parti), Johan Vasara (Arbeiderpartiet)

Foto: Åse Pulk/NRK

– Viktig å drive valgkamp

Ordførerkandidat for Samefolkets parti i Kautokeino Klemet Erland Hætta mener at det nå er viktig å drive valgkamp, være synlig og nå ut med sin politikk.

– Valgkampen er spesielt viktig for de som ikke har bestemt seg ennå, derfor er valgkampen nå utrolig viktig for å nå fram til velgerne som er usikre, sier Hætta.

Ordførerkandidat for Flyttsamelista i Kautokeino Anders S. Buljo sier at det alltid er knallhard konkurranse foran hvert valg, og at det nå er avgjørende at de klarer å komme fram med et budskap til velgerne hva listene og partiene står for.

– Det blir veldig viktig nå, som i alle andre valg, sier Buljo.

Dagens ordfører leder

Partibarometeret viser at dagens ordfører, Samefolkets partis ordførerkandidat Klemet Erland Hætta, leder klart med 19,3 prosent av stemmene.

– Jeg er veldig glad og fornøyd med at folk ennå vil ha meg som ordfører, og jeg vil jobbe for at det kan kunne realiseres, sier Hætta.

Deretter kommer Arbeiderpartiets ordførerkandidat Johan Vasara med 10,3 prosent og Flyttsamelistas ordførerkandidat Anders S. Buljo med 9 prosent av stemmene.

Hans Isak Olsen i Fastboendes liste får 5,4 prosent, og Anton Dahl i Venstre får 3,5 prosent av stemmene.

– Slik jeg husker, så har meningsmålingene vært sånn tidligere også, men valgresultatene har vært helt annerledes enn meningsmålingene viste. Flyttsamelista har vært det største partiet ved de siste valgene, sier Anders S. Buljo.

Arbeiderpartiet frem - Samefolkets parti tilbake

Partibarometeret viser også at Arbeiderpartiet gjør en brakmåling og går frem 12,2 prosentpoeng og tar to nye mandat.

Samefolkets parti går mest tilbake. 9,7 prosentpoeng og taper to mandat. Ellers er mandatberegningen den samme som etter valget i 2011.

– Når man har vært i flertall en stund, så er det vel kanskje også en liten slitasje på de som styrer, men når man sammenlikner med tallene for fire år siden, så er vi vel på samme nivå. Grunnen til det er kanskje at valgkampen lokalt begynner veldig sent. Det er de store nasjonale partiene som har vært i riksmedia og frontet sakene sine, som er mer synlig. Vi små lokale listene er veldig usynlige fram til et par uker før valget. Det er nå jobben må gjøres for vårt vedkommende, sier Klemet Erland Hætta.

Flyttsamelista største parti

Partibarometeret viser at Flyttsamelista er største parti med 23,4 prosent.

Deretter kommer Arbeiderpartiet med 20,2 prosent, Samefolkets parti med 17,2 prosent, Fastboendes liste med 15,7 prosent, Venstre med 8,9 prosent, Høyre med 8,2 prosent, Sp med 2,8 prosent, Frp med 2,4 prosent, SV med 0,6 prosent og Partiet de kristne med 0,6 prosent.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Johan Vasara synes det er gøy å høre at Arbeiderpartiet gjør en brakmåling og at Arbeiderpartiet nå er nest største parti i Kautokeino.

– Det er veldig gøy at vi er en av de største partiene i Kautokeino. Det har vi ikke vært på veldig lenge. Det forteller meg at alt ligger åpent nå for oss i Arbeiderpartiet til å gjøre et veldig godt valg. Samtidig forteller det meg at folk kanskje vil ha en endring nå. Vi har kanskje hatt de samme folkene i styringen nå litt for lenge, samme ordføreren i 12 år. Det er kanskje et signal om at Kautokeino har stoppet litt opp og at vi nå beveger oss framover igjen, sier Vasara.