Stor suksess med delikatesser av reinkjøtt

– Jeg liker å eksperimentere med reinkjøtt. Men tradisjonelle samiske retter skal være som i gamle dager. Da er de best.

Nina Kuhmunen Oskal og Per Ole Oskal i Saltfjell Rein

– Dette er verdens beste råvare, påstår Nina Kuhmunen Oskal og Per Ole Oskal i familiebedriften Saltfjell Rein.

Foto: sander Andersen / NRK

Nina Kuhmunen Oskal nærmest smatter frem ordene når hun legger fram hvordan hun tilbereder reinkjøtt til de lekreste kanapeer og de mest smakfulle retter av reinkjøtt.

– Ingenting slår reinkjøtt. Det er jo verdens beste råvare som man kan lage de lekreste og mest smakfulle delikatesser av.

Den ene halvdelen i familieforetaket Saltfjellet Rein understreker imidlertid at de tradisjonelle samiske rettene eksperimenterer hun ikke med.

– De er best som de er.

Kanapeer med reinhjerte og spekepølse av reinkjøtt er et Saltfjell rein-produkt.

Kanapeer med reinhjerte og spekepølse av reinkjøtt fra Saltfjellet fikk kongen smake da han var i Bodø i sommer.

Foto: Privat

Lite søvn

Med gode tilbakemeldinger, og stadig større kundekrets har familiebedriften på Saltfjellet i Nordland vokst fra det som begynte som et forsøksprosjekt, til at den i dag sysselsetter hele familien.

Og vel så det.

– I perioder er det så travelt at man ikke har tid til å sove ordentlig. I bedriften er det jo også mye mer arbeid enn bare det å skjære kjøtt og tilberede det, sier Per Ole Oskal som er den andre halvdelen i foretaket.

Ikke pinnekjøtt

Delikatesser av reinkjøtt har nemlig blitt en suksess for reineierne på Saltfjellet i Nordland.

Som for mange andre begynte også dette som et forsøksprosjekt. Etter nærmere ti års drift har de funnet fram til produkter som selger.

– Gravet reinkjøtt er ett av produktene som vi har eksperimentert oss fram til. Det er røkt kjøtt som da modnes til det får den konsistensen det skal ha. Et annet produkt vi har lyktes med er lavvorøkt reinside som minner litt om det norske pinnekjøtt. Men det er da ikke. Denne er mye mer saftig – og bedre, understreker Per Ole Oskal smilende.

Gravet reinkjøtt i tynnbrød med tyttebærrømme har blitt en suksess for familiebedriften på Saltfjell

Gravet reinkjøtt har også blitt en suksess for familiebedriften på Saltfjellet. Her er den dandert i tynnbrød med tyttebærrømme.

Foto: Privat

Ikke av seg selv

Sammen med de andre produktene fra familiebedriften har også catering og salg på stand av blant andre reinpita blitt en del av bedriftens innkomst.

Men ingenting kommer av seg selv. Egne produksjonslokaler og alle godkjenninger har kostet både tid og penger.

– Mye utstyr må til slik som kjølerom, ekstra frysecontainer og kjølehenger i tillegg til produskjonslokaliteter. Så et røykehus der vi røyker til egen produksjon. Og så har vi måttet tenke forskrift hele tiden. Her er det ikke rom for slingringsmonn. Som en liten bedridft er vi jo svært sårbar. Så det er ikke noe vi kan gå på akkord med, understreker Per Ole Oskal.

Og med en høytid for døra der god mat er veldig viktig, går ekteparet på Saltfjellet en travel tid i møte.