NRK Meny
Normal

Mange nye velgere i Sametinget

Det er mange nye som vil delta i høstens sametingsvalg. Valgmanntallet har økt med over 1300 personer siden valget i 2005.

Vidar Johansen (Sandefjord) melder seg inn i Sametingets valgmanntall.

Vidar Johansen melder seg inn i Sametingets valgmanntall.

Foto: Elvi Norvang / NRK

Fristen for å registrere seg til manntallet var 30. juni, og Sametinget opplyser at det nå er registrert 13 854 personer.

Sametingets visepresident, Marianne Balto

Visepresident Marianne Balto er fornøyd med valgmanntallet

Foto: Harrieth Aira / NRK

– Økningen forteller oss at flere personer ser nytteverdien av det arbeidet Sametinget gjør, sier visepresident Marianne Balto (Ap) og kandidat for valgkrets 1 i høstens valg.

– Ved å registrere seg som velger til sametingsvalget får man være med på å bestemme utviklingen av det samiske samfunnet, sier hun.

Frp har en annen mening

– Dette er da ingenting, og ikke noe å juble over, sier Fremskrittspartiets kandidat til Sametinget, Ivar M. Simonsen .

Han sier at de nærmere 14.000 personene som har meldt seg i valgmanntallet, kun representerer 10 % av den samiske befolkningen i Norge.

– Vi har ennå mye å gjøre før vi får de resterende 90 prosentene til å engasjerer seg for samiske saker, sier Simonsen fra Bjerkvik. Han er toppkandidat for valgkrets 5, vesthavet.

Ivar M. Simonsen

Ivar M. Simonsen (FrP)

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Han mener at noe er galt når så få vil være med i valgmanntallet, og mener at man burde diskutert en mulig bedre regelform, slik at alle samer engasjerer seg for valget.

– Det anslås at det i Norge kan være bortimot 100.000 samer, og noe må være galt når bare nærmere 14.000 er med i manntallet, sier han.

Valgmanntallet kvalitetssikres

Sametingets valgmanntall legges nå ut til offentlig gjennomsyn i kommunene. Dette gjøres for å kvalitetssikre manntallet.

Den som mener at vedkommende selv, eller noen annen uriktig er blitt innført eller utelatt fra valgmanntallet, kan kreve at Sametinget retter opp feilen.

Kravet skal være skriftlig og begrunnet. Kommunene kunngjør når, og hvor manntallet legges ut.

Det endelige manntallet for valget i 2009 er klart på valgdagen 14. september.