NRK Meny
Normal

Stor interesse fra elgjaktlag for å kurse egen feltkontrollør

Hele 109 jegere i Finnmark kurses denne uken til feltkontrollører av hjorteviltkjøtt. Som feltkontrollør får man rett til å feltgodkjenne kjøtt av hjortevilt for salg.

Sarvvabivdu
Foto: Erica Johansson / NRK Sápmi

Nasjonale bestemmelser om kontroll og omsetning av hjorteviltkjøtt har åpnet for at en person på jaktlaget kan kontrollere og gi erklæring på jaktlagets kjøtt, etter å ha deltatt på feltkontollørkurs.

Finnmarkseiendommen (FeFo) samarbeider med Skogbrukets Kursinstitutt, som denne uka arrangerer tre feltkontrollørkurs i regionen Finnmark, Troms og nordre Nordland, nærmere bestemt i Kautokeino, Karasjok og Nesseby. I Nord-Trøndelag og søndre Nordland er det fem kurs, i Overhalla, Alstadhaug, Rana og Stjørdal.

Skal heve kvaliteten på kjøttet

Feltkontrollørkurset skal gi deltakerne kunnskap og holdninger i tråd med Mattilsynet sine krav til feltkontrollør av hjorteviltkjøtt.

Målet er å heve kvaliteten på jaktlagets eget kjøtt og å øke verdien av hjortevilt og hjorteviltkjøtt innen flere sektorer.

Kjøttet kan etter at feltkontrolløren har godkjent det, leveres til lokal detaljist, i tillegg til sluttforbruker og viltbehandlingsanlegg.

Enklere og rimeligere omsetning

Økt kompetanse innen hygienisk kjøtthåndtering bidrar også til økt kvalitet på jegernes eget kjøtt til husholdningen. Mulighetene er en enklere og rimeligere omsetning, som samtidig er trygg og sporbar.

Kun personer med minimum fem år som registrert jeger og minimum fem års erfaring som hjorteviltjeger og som aktivt har deltatt i slakting av minimum 20 hjortevilt, kan delta på kurs og tildeles kontrollmyndighet.

Mattilsynet er svært tilfreds med ordningen og reduserer sin kontroll på jaktlagets kontrollsted, melder FeFo.

I Kautokeino er det kurs 4. og 5. mai, i Karasjok 6. og 7. mai og i Varangerbotn 9. mai.