NRK Meny
Normal

Stor interesse for grønlandske filmer i verdens største museum

Den reisende grønlandske filmfestivalen «Greenland Eyes» ble i helgen holdt i The Smithsonian Institute i Washington D.C.

Ivalo Frank

Ivalo Frank og «Greenland Eyes» besøkte det samiske kulturhuset Sajos i Enare i slutten av november i fjor. Der var det liten interesse for de grønlandske filmene.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det var en gjensynsglede og det er virkelig fint å vise film her i USA. Der var fullt hus, opplyser festivalleder Ivalo Frank til Kalaallit Nunaata Radioa.

Washington D.C. fikk en smak av grønlandsk historie og kultur da «Greenland Eyes International Film Festival» ble arrangert i den amerikanske hovedstaden i helgen.

Filmfestivalen gikk av stabelen 8. til 11. mai. Det ble vist 13 grønlandske filmer, alt fra animasjonsfilm til dokumentarfilm.

Verdens største museum

«Greenland Eyes International Film Festival» ble holdt i verdens største museum, The Smithsonian Institute, som består av 19 museer rundt omkring i USA.

Festivalen er en del av den amerikanske vårfestivalen «Arctic Spring Festival».

Smithsonian Museum

Arrangørene av «Greenland Eyes» opplevde slike køer da fsetivalen i helgen ble arrangert i The Smithsonian Institute i Washington D.C.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Festivallederen tror at filmfestivalen vil kunne være med på å sette Grønland på verdenskartet.

– Det var en helt fantastisk avslutning og alle var glade. Det var virkelig flott å møte forskjellige folk fra Grønland og folk fra nær og fjern som interesserer seg for Grønland, sier Frank.

Liten interesse i Sápmi

Interessen for «Greenland Eyes International Film Festival» i USA er en stor kontrast til det Ivalo Frank opplevde da festivalen ble holdt i Sápmi 20. til 24. november 2014.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Greenland Eyes, Enare i Finland

Under en av forestillingene var det bare seks personer i salen under «Greenland Eyes». Arrangøren innså at de bommet på markedsføringen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Bare en håndfull mennesker møtte opp for å se de grønlandske filmene da de ble vist i Enare i Nord-Finland. Lørdagen var det bare seks stykker på filmvisningen, og i løpet av hele helga ble det bare solgt noen få hundre billetter.

– Vi arrangerer gjerne denne festivalen i Enare igjen, men da må vi bli flinkere på informasjonsbiten. Vi må alliere oss med lokale mennesker her for å kunne informere om festivalen både lokalt, regionalt og nasjonalt, uttalte Ivalo Frank da NRK intervjuet henne i november.