Stor prisforskjell på «viddas gull»

Multeplukkeren Aslak Porsanger fra Polmak i Tana selger selv multer til 140 kr per kg, men det får han ikke dersom han selger til innkjøpere i Norge og Finland.

Multebærplukking

MULTER: Det er vanskelig å få god kilopris for den ettertraktede bæra, Thor Aage Pedersen i Tana forteller at grunnen er at det er vanskelig å konkurrere med billig bær fra Russland, Sverige og Finland.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Den ivrige multeplukkeren Aslak Porsanger er en pigg 80-åring. Så langt i sommer har han plukket over 100 kg multebær. Han får solgt multene sine fra sitt eget hus.

– Jeg setter opp skilt i veikanten, og da kommer folk innom og kjøper multer, forteller Porsanger.

Får solgt alt

Kiloprisen multeplukkeren tar er 140 kroner.

Hvordan går bærsalget?

– Det er lett. Det er ikke dyrt. De kjøper som bare det, og flere ringer og etterspør multene.

Han har allerede fått solgt alt han har plukket, og sier seg fornøyd med fortjenesten.

Dårligere pris fra forhandlere

Dersom han skulle solgt til Aage Pedersen AS som videreselger multer, ville han fått 115 kroner per kg. Daglig leder Thor Aage Pedersen forklarer at det er vanskelig å konkurrere i et marked der russiske og finske forhandlere tilbyr en mye lavere pris.

– Vi kjøper 3-4 tonn, vi har veldig begrenset salg på det, for det finnes så veldig mye billig bær fra Russland, Finland og Sverige. Vi har ikke sjans til å konkurrere med dem, for det er stort sett utenlandske plukkere fra Øst-Europa som plukker der, forklarer Pedersen.

Butikken Uulan Säästö i Utsjok kjøper også multer fra multeplukkere, men de gir ikke mer enn 80 kroner for kiloet, forteller daglig leder Uula Tapiola.

Plukker det han finner

Aslak Porsanger fortviler ikke av den grunn. Han kjører med firhjuling til myrene sine som er på hver side av utmarksløypa. Det er tungt arbeid, men han akter ikke å gi seg med multeplukking med det første.

– Jeg skal plukke så mye som jeg klarer å finne, sier 80-åringen avslutningsvis.