Hopp til innhold

Stor blåmandag for samepolitikken

Mandagens borgerlige valgseier skaper bekymringer blant samiske toppolitikere.

Aili Keskitalo og Johan Vasara

Aili Keskitalo (NSR) og Johan Vasara (Ap) er bekymret over at det ble borgerlig valgseier.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Valgvake i Kautokeino til Sametingsvalget

Aili Keskitalo under nattas valgvake i Kautokeino.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Den borgerlige valgseieren vil skape nye utfordringer for Sametinget, spesielt hvis Fremskrittspartiet (FrP) får innflytelse på utformingen av den fremtidige samepolitikken. Jeg håper virkelig at partiet ikke får noen særlig innflytelse, men det vet vi jo ikke så lenge den borgerlige samarbeidsavtalen ennå ikke er klar, sier Norske Samers Riksforbunds (NSRs) presidentkandidat Aili Keskitalo.

FrPs viktigste samepolitiske sak har i mange år vært å legge ned Sametinget og å stryke det meste av bevilgninger på statsbudsjettet til samiske formål.

I natt fikk de borgerlige partiene 96 mandater på Stortinget, mens de sosialistiske partiene fikk inn 72 mandater. Dette ser ut til å bety at FrP for første gang i historien blir å sitte i regjering. Nå gjenstår det bare å se om partiene klarer å bli enige om en regjeringsplattform.

– Vi frykter ingen nedeleggelse av Sametinget i denne perioden. Et slikt forslag er det nemlig ikke så mange av de andre partienes representanter som vil støtte. Men FrP kan klare å strupe Sametinget hvis de klarer å få de andre regjeringspartiene med på å kutte budsjettene til Sametinget, advarer Keskitalo.

– Et mer samlet Sameting

Det er Arbeiderpartiet (Ap) sammen med sine samarbeidspartier som har styrt Sametinget de to siste periodene, akkurat som partiet har gjort på Stortinget.

Johan Vasara

Johan Vasara (Ap).

Foto: Lisa Marie Anti / NRK

Aps nyvalgte sametingsrepresentant, Johan Vasara, sier at den nye situasjonen på Stortinget nå vil kreve at Sametinget utad fremstår som mer samlet.

– Jeg vet at det nå vil bli vanskelig å holde konsultasjoner med regjeringen blant annet fordi FrP er med der. Det gir store utfordringer til alle på Sametinget, også for oss i Ap. Vi skal i hvertfall gjøre vårt for at vi kommer til å stå samlet i Sametinget i forhold til regjeringen, lover Vasara.

Vasara føler seg også trygg på at et stort Ap i opposisjon vil virke som en garantist for en mer rettferdig politikk på Stortinget.

– Ap ble heldigvis det største partiet under dette valget. Det er viktig å ha et stort Ap på Stortinget, sier Vasara.

– Erna er kravstor

Tidligere statssekretær for Erna Solberg, Ellen Inga O. Hætta, er på sin side godt fornøyd med at hennes tidligere arbeidsgiver ble valgnattas dronning.

– Jeg har fulgt nøye med på valget i går, men meningsmålingene har jo pekt på at Erna blir dronning, sier en tilfreds Ellen Inga O. Hætta mens hun holder Aftenposten med «Valgnattens dronning» på forsiden.

Ellen Inga O. Hætta

Tidligere statssekretær Ellen Inga O. Hætta (H).

Foto: Johs Kalvemo / NRK

Hætta var statssekretær for Erna Solberg tidligere, og hun vet å mene at Erna er en dame som stiller krav. Hætta jobbet blant annet med Finnmarksloven og konsultasjonsavtaler.

– Jeg jobbet for henne i ett år, og Erna er kravstor, hun forventer resultater. Hun pleide å si til oss at det ikke finnes enkle løsninger, det eneste som gir resultater er hardt arbeid, sier Hætta.

Hun mener at nettopp Ernas vilje til å jobbe hardt har betalt seg i denne valgkampen. Den tidligere statssekretæren viser til at målrettet og strategisk arbeid fra Ernas side har gjort henne til valgets vinner.

Frykter svekket samekultur

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) frykter også at den nye regjeringen vil svekke satsingen på kulturlivet .

– Jeg er svært bekymret for satsingen på kultur generelt, inkludert samisk kultur, ved et regjeringsskifte, sier Tajik til NRK.

hadia tadjik

Hadia Tadjik (Ap).

Foto: Erik Hattrem

Hun påpeker at høyresiden har gått ut med at de skal kutte kraftig i kulturbudsjettet.

– Her er det snakk om partier, særlig Fremskrittspartiet, som har gitt veldig tydelig signal om at de ønsker å gjennomføre massive kutt på kulturområdet.

Hun frykter at det også vil ramme samisk kultur.

Hva er du mest redd for?

– Jeg er mest redd for at den type kutt vil gjøre kulturlivet generelt, men også det samiske kulturlivet, mindre levende, mindre bærekraftig for årene som kommer.

Hun fortsetter med at det er kun hennes regjering som har hatt ett prosentsmålet, der én prosent av statsbudsjettet skal brukes på kulturliv.


Korte nyheter

 • Julevsábme Melodi Grand Prixas

  Idet ásaduvvá guoktalåkvuostasj Melodi Grand Prix junior finálla, mij la musihkkagilpos nuoramusájda gassko gávtse ja lågenanvihtta jage. Dá jage oassálassti låge máná ja nuora ietjasij lávloj, akta dajs la gålmmålåkgålmmå jagák Ingebjørg Ájluovtas.

  Gehtjas Ođđasat.

  KeyArt mgpjr midlertidig
 • Sámedikki boraspireseminára

  Sámediggi lea lágidan guovtti beaivásaš boraspireseminára Gardermoenis, disdaga ja gaskavahkku dán vahkkus.
  Seminárain háliidit nannet gelbbolašvuođa boraspirehálddašeamis ja boraspirepolitihkas sámi guovlluin.

  Guldal Veiagesáddagis mii bođii ovdan semináras.

 • "Skattekiste" - en utstilling, et tilbakeblikk som også peker fremover

  I år feirer De Samiske Samlinger i Karasjok 50 år, og i den forbindelse åpner Samisk senter for samtidskunst utstillingen "Skattekiste". Utstillingen er et tilbakeblikk, men peker også fremover.

  Se mer på Ođđasat.

  "Skattekiste" - en utstilling, et tilbakeblikk som også peker fremover