NRK Meny
Normal

– Norge er et land med to folk

– Vi skal også i den neste 4 års perioden vise at vi er en regjering som fullt ut erkjenner at Norge er et land der det bor to folk, det norske og det samiske, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Regjeringen offentliggjorde i dag hvilke hovedløfter de tre partiene har før høstens stortingsvalg, og hvordan de ser for seg de neste nye fire årene med rødgrønn regjering.

Overfor samene understreker statsminister Jens Stoltenberg at regjeringens ansvar er å vise at Norge er et land med to folk, nordmenn og samer.

HØR: JENS STOLTENBERG

Politiske løfter til samene

I tillegg viser Stoltenberg til satsing på samisk kultur.

– Vi har blant annet trappet kraftig opp når det gjelder kultur, og på mangfold når det gjelder den samiske befolkningen, sier Jens Stoltenberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Egil Olli i prat med Jens Stoltenberg

Sametingspresident Egil Olli i prat med statsminister Jens Stoltenberg i Karasjok.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Nordområdesatsingen

I forhold til Nordvest-Russland og barentssamarbeidet viser Stoltenberg til flere saker den rødgrønne regjeringen har lykkes med. Ifølge statsministeren er det gjort mye for å lette grensepasseringer, og det er blitt enklere med handel og kontakt på tvers av grenselinjene.

– Men jeg tror man må forstå at nordområdesatsing handler om veldig mange ting over mange år, og de store pengene bruker vi nå på innsats i forhold til samferdsel, sier Jens Stoltenberg til NRK Sami Radio.

Statsministeren viser også til flere konkrete satsingsområder i nord, slik som energi, samferdsel, ulovlig fiske, forenklet visumsbestemmelser og forskningssamarbeid som viser at nordområdesatsingen er noe som følges opp med konkret handling.

– Så har vi gjort mye for å bekjempe ulovlig fiske, også i samarbeid med Russland. Ulovlig fiske går nå kraftig ned, og er betydelig redusert. Det har vi lykkes godt med, sier Stoltenberg.

– Vi har også samarbeidet på energi, og vi har kommet i gang i samarbeidet med Stochman, og mange norske selskaper ser muligheter der.

LES OGSÅ: Slik skal de vinne valget