Stolt av at milliarden nærmer seg

Avtroppende sameminister Rigmor Aasrud er mest spent på hva den nye regjeringen gjør med bevilgningene til samene.

Sameminister Rigmor Aasrud med sin nye "njálfáhtta".

I dag går Rigmor Aasrud av som sameminister.

Foto: Ann Marita Eriksen / NRK

Hun betegner bevilgningene til samiske formål som «betydelig satsing».

– Disse nærmer seg en milliard kroner. Jeg er glad for at vi har økt bevilgningene i denne åtte års perioden. Jeg synes 317 millioner kroner mer til samiske formål er noe vi kan være stolte av, sier hun til NRK.

– Vil dra nytte av bevilgningene til kommunene

I dag ble forslaget til neste års statsbudsjett lagt fram, og regjeringen har foreslått tilsammen 912 millioner kroner til samiske formål. Av disse går 418 millioner kr til Sametinget.

– I dette budsjettet er det en satsing på språk og kultur. Fra regjeringens ståsted er dette viktigst, sier Aasrud.

Økningen til Sametinget er på 14 millioner kroner framkommer det i budsjettforslaget. Sametinget selv mener det er behov for 141,5 millioner kroner mer i 2014.

– Det er ikke nytt at enkelte områder ønsker seg mer penger. I de samiske områdene vil man også dra nytte av store økninger i bevilgningene til kommunene. Det er en historisk stor vekst til kommunene i dette statsbudsjettet, sier statsråd Rigmor Aasrud.

– Spennende med ny regjering

I dag søkte Stoltenberg-regjeringen avskjed hos kongen, og det betyr at Rigmor Aasrud går av som ansvarlig statsråd for samiske saker.

Trond Helleland

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Foto: Mohammed Alayoubi/ NRK

– Det blir spennende med en ny regjering. Skillelinjet i samepolitikken har gått mellom Fremskrittspartiet og de øvrige partiene på Stortinget. Hvilke planer den nye regjeringen har for samiske saker må dem svare for, sier Aasrud til NRK.

Høyres nye parlamentariske leder på Stortinget, Trond Helleland mener økningen til Sametinget er moderat.

– Vi får gå nærmere inn på tallene. Jeg tror det vil bli begrensede endringer når det gjelder det samiske. Det var i alle fall ikke en ublu økning vi fikk se i dette forslaget, sier Helleland til NRK.

Han ønsker ikke å si noe konkret om den påtroppende regjeringen vil bevilge penger til sørsamisk museum i Snåsa og et nytt teaterbygg i Kautokeino.

– Gode prosjekter som kan bidra til å styrke samisk språk og kultur, er ting vi alltid vil vurdere, sier Helleland.

Han understreker at ingen må spenne forventingsbuen for høyt.

Korte nyheter

 • Beaska parlamentáralaš jođiheaddji

  Norgga Sámiid Riikkasearvvi (NSR) Sámediggejoavku lea válljen Beaska Niillasa ođđa parlamentáralaš jođiheaddjin. Muđui leaba Maren Benedicte Nystad Storslett, 2. jođiheaddji ja Sandra Márjá West válljejuvvon jođihit ovttasbargojoavkku Sámedikkis dán áigodagas. Ovttasbargojoavkkus, man joavkkut gohčodit Beaiválgu-joavkun, leat NSR, Ávjovári Johttisápmelaččaid listu ja Guovddášbellodat.

  Maren Benedicte Nystad Storslett, Beaska Niillas og Sandra Márjá West.
  Foto: Aslak Heika Hætta Bjørn / Pressebilde NSR
 • Lappekodisilla buktet sápmái

  Majestehta Gonagas Harald searvá allaáiggálaš doaluide Diehtosiiddas Guovdageainnus otne, go dat 270 jagi boares originála Lappekodisilla dokumeantta geigejuvvo Sámi arkiivii.

  NRK sámi Ođaspoddas sáhtát gullat manne leat nu stuorra doalut go ovtta dološ dokumeantta buktet, dan Lappekodisilla, Sámi arkiivii ja mii lea diet dokumeanttaid.

  Gula Ođaspodda Lappekodisilla birra

  Lappekodisillen
  Foto: Utvalg fra grensearkiv ca. 1750/Arkivverket
 • Samenes viktigste dokument

  Et dokument fra 1751 sikrer fortsatt at samer kan flytte reinsdyr over landegrensene. Samenes "Magna Carta" kommer nå hjem til Kautokeino med kongen til stede. Tirsdag overleveres "Lappekodisillen" tirsdag til Samisk Arkiv i Kautokeino. Det 270 år gamle dokumentet har vært avgjørende for å fastsette samers rettigheter, og er fortsatt virksomt i dag.

  Les om samenes viktigste dokument


  Transport av 300 reinsdyr fra Kjøllefjord i Finnmark til Grønland
  Foto: Sverre A. Børretzen / NTB