NRK Meny
Normal

Stoerre Vaerie vant ikke pris i Sundance

Stoerre Vaerie var en av femten filmer som konkurrerte i kortfilmklassen på en av verdens største filmfestivaler, Sundance, i USA. Til tross for at hun ikke vant så er regissør Amanda Kernell fornøyd. – Det er fortsatt veldig stort å bli valgt ut blant 8000 innsendte filmer, sier hun.

Stoerre vaerie
Foto: Pressebilde / Stoerre vaerie

Filmen er tidenes første samiske produksjon som konkurrerte om den gjeve Sundance-prisen .

– En av de beste tingene med å lage filmer er at man planter frø hos folk, bilder og følelser som de tar med seg hjem, og tenker på videre, sier Amanda Kernell til oddasat.se .

Fire utsolgte visninger

Stoerrie Vaerie har hatt fire utsolgte visninger på Sundance. I filmen har 73 år gamle Elle (Maj Doris Rimpi) tatt avstand fra sine samiske røtter. For første gang på mange år vender hun tilbake til sin hjembygd sammen med sin sønn og sitt barnebarn for å være tilstede under sin søsters begravelse.

Amanda Kernell sier at hun har fått mange spørsmål, blant annet hvordan det er at hovedpersonen ikke ønsker å erkjenne at hun har samisk bakgrunn, og det har også vært diskusjoner om koloniseringshistorie. Maj-Doris Rimpi som spiller hovedrollen har fått mange komplimenter for sitt skuespill, og mange har sagt at musikken er fantastisk, forteller hun.

– Inspirerende

Kernell sier hun har fått mange nye kontakter, møtt folk som ønsker å lese hennes manus og også møtt andre som lager filmer med urbefolkningsperspektiv.

– Det er veldig inspirerende, og det betyr mye å være her. Filmen vil helt sikkert vises rundt om i verden, sier Kernell.

Nylig vant Stoerrie Vaerie publikumsprisen under Gøteborg Film Festival.