Stjernekamp-dommer: – Råeste i Stjernekamps historie

Ella Maries joikeopptreden gikk rett til hjerte på dommerne.

Stjernekamp-Ella under joikedelen

KOFTE: Ella Marie var eneste som opptrådte i kofte denne kvelden.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

«La Ella leve» sto det på flere plakater i salen – med klar henvisning til «La elva leve». Ella Marie har nemlig valgt å joike «Máze» som viser til Alta-saken.

Mor Britt Elin Hætta Isaksen nevnte også til NRK at låtvalget hennes er strategisk. Ella Marie har nemlig lyst å slå et slag for naturvern med denne joiken.

Hun entret scenen ikledd en kofte som mora hadde kledd på henne. Med en selvtillit som man nærmest ikke har sett maken festet hun blikket rett i kamera – til høy gåsehudfaktor hos journalisten.

– Trenger jeg å si så mye, det er en joik. Hun er en prinsesse på scenen. Hun kan faget sitt, sier Bær.

– Råeste i Stjernekamp

Scenen ble fylt med kunstig røyk noe som gjorde opplevelsen enda mer magisk. Dommerne var tydelig med på joiken og mentor Johan Anders Bær lot seg virkelig rive med. Samtlige i salen reiste seg med trampeklapp for Ella Marie.

– Jeg er egentlig helt målløs. Det var så sterkt. Med den stemmen som du har og autoriten så kom den virkelig til sin rett. Det er noe av det råeste jeg har opplevd i Stjernekamps historie, sier Thomas Fellberg etter opptredenen.

Forrige lørdag var hjemlengselen tydelig i det både mor og datter måtte felle noen tårer etter Kari Bremnes' låt «E du nord». I dag var stemningen en annen.

– I kveld føler jeg at jeg tok hjemmet mitt hit, og det føltes veldig godt. I kveld gråter jeg ikke. Takk for at alle kom hit, sa Ella Marie fra scenen.

Hilsen

Under heavyrock-delen entrert Ella Marie scenen med en rockete stil. Gjennom hele opptredenen var det god trøkk og hun fikk publikum fint med seg.

– Det er helt utrolig og du tar frem moves. Du har nok valgt den mest utfordrende låten, men du kaster deg på glattisen og er utrolig modig. Det er noe med fryktløse damer. Du leverte gjennomgående bra, sier mentor Jørn Lande.

Dommerne og mentorene fikk også si hvem de mente var best. Ekspertpanelet sammen med mentoren valgte Ole Børud som sin favoritt.

– Som Jørn sa så er det ikke hva eller hvem som helst. Forferdelig låt å synge. Du løser versene veldig bra og har kule moves. Det er tøff og utrolig originalt å se deg synge Led Zeppelin, sier Thomas Felberg som sitter i ekspertpanelet.

– I utgangspunktet hadde jeg ikke noe forhold til hardrock, men tidligere i år fikk jeg muligheten til å synge på plata til Ondt Blod fra Finnmark, sier Ella Marie Hætta Isaksen.

Før hun gikk av scenen fikk hun også en hilsen fra samisk hus i Oslo etter heavyrock-opptredenen. Dette satte tydelig spor i det hun gikk av scenen med et glis.

– Magefølelsen sier at det blir en fin opplevelse, det er det jeg håper på. Jeg håper at flere får et forhold til joik, for det er det vakreste som finnes, sa Ella Marie fra scenen.

Det er fire resterende deltakere. De som går videre i kveld er videre til semifinalen.

Ella Marie sang først «Black Dog» som er skrevet av Led Zeppelin. I joikedelen valgte hun «Máze» med Mari Boine, se tolkningen her:

Korte nyheter

 • Den samiske filmen «Radji» vant pris på TIFF

  Den samiske filmen «Radji» vant prisen «Trømsøpalmen» under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i dag. Filmen er regissert av John Erling Utsi og Georg Gøtmark.

  Tromsøpalmen deles ut til den beste filmen i sideprogrammet Film fra Nord.

  Juryen begrunner blant annet med at filmen avdekker den systematiske undertrykkelsen av den samiske kulturen og levemåten, ved å lage grenser der det aldri har vært grenser før. Og ved lov, beskytter den sterke.

  Den brasilianske filmen Medusa vant to filmer - både Auroraprisen og Faith in Film-prisen.

  Tromsø Internasjonale Filmfestival
 • Beitekrise i Nordland

  Statsforvalteren i Nordland har erklært beitekrise for Ildgruben og Saltfjellet reinbeitedistrikt med tilbakevirkende kraft fra 15. desember til 31. januar. Beitekrisen er ekstraordinær og ikke en del av normale, årlige variasjoner. De ber folk som er på ute på tur om å vise hensyn hvis de møter på rein.

 • 24 958 ådå viesáda li koronas báddum

  Tjáledum la maŋemus jánndurin 24 958 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Dát la nælját biejvve njoammomlåhko l alemus. Åvdep biejve li låhko 16 877 dajs gudi li koronas njoammoduvvam.

  Koronatest
  Foto: Tore Ellingseter / NRK