NRK Meny
Normal

Fra og med i dag kan denne lekeplassen bli stående tom for alltid

Barn og foreldre i Børselv i Porsanger har med vantro fått med seg at kommunestyret har vedtatt å legge ned skolen deres om to uker.

Lekeplass, Børselv oppvekstsenter

I mer enn femti år har barn i alle aldre lekt i og utenfor skolen i Børselv. Fra og med nyåret vil dette stå ubrukt.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

I dag starter juleferien ved de fleste skolene i landet, men for skolebarna i Børselv i Porsanger får ferien en trist inngang.

Når de på nyåret skal fortsette skolegangen har de nemlig ikke lenger en skole i nærheten av hjemmet sitt å gå til.

Både store og små må da hoppe inn i skolebussen og reise de rundt fire milene til skolen i kommunesenteret Lakselv. Etter skoletid venter en like lang hjemreise.

Flertallet i kommunestyret vedtok nemlig på torsdag at Børselv oppvekstsenter legges ned fra 1. januar 2015. I tillegg vil ungdomsskolen ved Billefjord oppvekstsenter legges ned samtidig.

Det er de blåblå-partiene Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP) som utgjør flertallet i kommunestyret, og de forklarer skolenedleggelsene med at de må spare inn 18 millioner kroner.

Nedleggingstruet i mange år

Porsanger kommune har i flere år stridd med å få endene til å møtes. Derfor har budsjettbehandlingen i kommunestyret like før jul hvert år fortonet seg som tallgymnastikk for nedskjæringskåte politikere.

Oppvekstsentrene i henholdsvis Børselv og Billefjord er de som hyppigst har blitt foreslått lagt ned. På torsdag fikk de blåblå det endelig som de ville.

Utenfor kommunestyresalen var det mange sterke følelser etter at nedleggelsen var et faktum.

Herman Kåven

Rektor Herman Kåven.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

Noen gråt høylytt. Arbeiderpartiets Hilde Skanke har stor forståelse for de sterke følelsene i etterkant.

– Vi gråter vi politikere også. Det er mange år med kamp og hardt arbeid som ligger i dette. Man lever oppi det. Vi er små bygdesamfunn. Dette rammer hver eneste en av oss, sier Skanke til Ságat.

Rektor Herman Kåven i Børselv er også veldig skuffet.

– I festtaler snakker man ofte om barnas beste, men dette er ikke for barnas beste. Hele stedet Børselv blir revet opp. Nå vil jeg ikke bruke så sterke ord som dødsdømt, men det er iallefall beklage at vi mister skolen i Børselv, sier Kåven.

– Gjør hverdagen vanskeligere

Bygdefolket i Børselv sier at kommunestyrets beslutning vil påvirke hverdagen deres sterkt.

Mildrid Hansine Kåven

Mildrid Hansine Kåven.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

– Dette er den svarteste dagen vår noen gang. Vi hadde nemlig i det lengste håpet at de skulle ta til fornuft, og skjønne at det ikke er bare er en skole som blir lagt ned, men hele bygda, påpeker Mildrid Hansine Kåven.

I Børselv bor det rundt tohundre innbyggere, og bygda regnes som en av de få gjenværende kraftsentrene i den kvenske kulturen i Norge. Her er det en betydelig kvensktalende befolkning, og her ligger Kvensk institutt, som er et nasjonalt senter for kvensk språk og kultur.

I tillegg har Børselv en liten samisk befolkning.

Frank Haldorsen

Frank Haldorsen.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

– Dette er en katastrofe for bygda. Jeg regner med at det er masse foreldre med små barn som flytter fra bygda, ja det er en stor katastrofe, uttaler Frank Haldorsen.

Rektoren sier at alle er svært overrasket over tidspunktet de blåblå har valgt for å nedlegge skolen.

– Det var jo signalisert at Høyre og Fremskrittspartiet ville komme med et forslag om skolenedleggelse, men ingen trodde at dette ville skje midt i et skoleår, sier rektor Herman Kåven.

– Et ulovlig vedtak?

Åge Persen er en av initiativtakerne til Tverrpolitisk liste i Porsanger, og han fulgte kommunestyrets budsjettbehandling fra tilhørerbenken.

Etter møtet var han tydelig misfornøyd med kommunestyrets vedtak.

Åge Persen

Åge Persen, Tverrpolitisk liste.

Foto: Ođđasat / NRK

– Jeg er rystet. En ting er at man går inn og gjør strukturelle endringer i et årsbudsjettvedtak. Det i seg selv er drøyt nok, men at man forutsetter at endringer skal skje i løpet av 14 dager. Det tror jeg man må lete lenge for å finne sidestykke i Norge. Når Torgeir Thomassen fra Fremskrittpartiet går fram og maner til lojalitet hos bygdefolk for å få gjennomført det vedtaket som de forutsetter, så må det være verdensrekord i naivitet, sier Persen til Finnmark Dagblad.

Han tror ikke vedtaket vil la seg realisere i tråd med det tidsaspektet politikerne har ønsket seg.

– Jeg vil bli svært overrasket om ikke denne saken ender innenfor rettssystemet. Om jeg hadde vært forelder eller foresatt til en elev som blir berørt, så hadde jeg bragt saken inn for rettsysstemet, sier Persen til avisa.