– Jeg er veldig lei meg

Statsråd Rigmor Aasrud synes ikke noe om at samiske skilt ikke får stå i fred.

Rigmor Aasrud reagerer på sameskilt-tyveri

I Bodø har det samiske veiskiltet forsvunnet – igjen. Det får statsråden også til å reagere.

Foto: Montasje / NRK

Det samiske skiltet som er satt opp ved innkjøringen til Bodø har igjen blitt utsatt for hærverk, denne gangen i form av at noen har stjålet det .

Skiltet som viser vei til Bodø både på norsk og på samisk, har flere ganger de siste årene blitt ødelagt, tagget over eller som nå, stjålet.

Det får «sameministeren» til å reagere, skriver VG Nett.

– Først og fremst er jeg veldig lei meg, for det er så unødvendig. Vi lever i et samfunn der vi er nødt til å akseptere mangfold, og i Norge har vi for eksempel hatt to offisielle språk lenge. At folk ikke klarer å la være å drive hærverk når de ser et skilt på samisk, er virkelig synd, sier Rigmor Aasrud.

Ber folk stå opp mot samehets

Fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren kommer også med en klar oppfordring til majoritetssamfunnet på Twitter i kveld,

– «I Bodø er det hærverk på samiske skilt, i Trondheim tente folk på jakka til ei samisk jente - nå må vi stå opp mot slik hets!», skriver hun.

Overfor avisa utdyper statsråden.

– Vi vet det er mer diskriminering og hets mot en del grupper, og samer er blant dem. Det er veldig leit og beklagelig, og ting vi i flertallssamunnet må stå opp mot. Vi får ikke til vedtak for å stoppe dette, men det er viktig å stå frem og vise at det er uakseptabelt, mener Aasrud.

Skiltproblemet i Bodø er blitt en kostbar affære for Statens vegvesen da nye skilt koster rundt 5000 kroner per stykk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bådåddjo skilt tilgriset

Det samiske ordet for Bodø er Bådåddjo, men ikke alle i byen ser ut til å like at det.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Det er ikke ukjent at samiske skilt og samiske stedsnavn vekker harme hos en del av befolkningen. Ordfører Ole-Henrik Hjartøy i Bodø har tidligere denne uken uttalt at han ikke tror at flertallet av Bodøs befolkning er imot et samisk skilt.

– Lite kunnskap blant folk

Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet

Per-Willy Amundsen (Frp) ønsker ikke å ha samiske veiskilt.

Foto: Knut Falch / SCANPIX

Fremskrittpartiets Per-Willy Amundsen har markert seg som en av dem som er imot samisk skilting.

Han understreker at han ikke er for hærverk på offentlig eiendom som veiskilt, men sier til VG at en slik handling illustrerer det engasjementet som slike saker vekker hos folk.

– Man føler at man blir fremmed i egen by når man skal påtvinges et språk en håndfull personer kan gjøre seg forstått på. Det skaper følelser og engasjement.

Statsråd Rigmor Aasrud tror at mange nordmenn har feilaktige oppfatninger og holdninger om samiske spørsmål. Hun mener at det er et paradoks at folk er opptatt av å ta vare på minoritetsbefolkninger i andre områder, men som ikke klarer å se det i en større sammenheng hjemme.

– Jeg tror det er lite kunnskap om samiske forhold. Det er skapt bilder av hva samer har av rettigheter og privilegier som overhodet ikke stemmer, sier hun.