Statsminister: – Skattebetalerne kan ikke «sponse» alle som ønsker å bo avsides

Australias statsminister Tony Abbott har skapt reaksjoner med sitt utspill om urfolks livsstilsvalg med å bo i grisgrendte strøk.

Tony Abbott

Statsminister Tony Abbott har hisset på seg australias urfolk med sitt seneste utspill.

Foto: MARK GRAHAM / Afp

Statsministeren støtter Western Australia regjeringens plan for å lukke 150 fjerntliggende samfunn.

Abbott forklarer sitt syn med at regjeringen ikke kan subsidiere i det uendelige folk som har gjort et livstilsvalg og valgt å leve langt borte fra skoler og arbeidsplasser, opplyser den australske nettsiden news.com.au.

Warren Mundine er en respektert urfolksleder i Australia og han er leder av statsministerens urfolksråd (Indigenous Advisory Council). Han mener at Abbott ikke forstår hvilken tilknytning innfødte australiere har til sitt eget landområde.

– Jeg tror det er litt mer innviklet enn som så. Disse menneskene er knyttet til sitt fødested. For dem handler ikke dette om livsstil, men om deres kultur, påpekter Mundine.

Tony Abbott er ikke enig i kritikken.

– Jeg uttrykte et generelt prinsipp. Det generelle prinsippet er at du og jeg, som australiere, er fri til å gjøre hva vi vil ... Hvis du eller jeg valgte å leve i et svært avsidesliggende sted, i hvilken grad Skattytere forventes å finansiere våre valg? spør Abbott.

Han svarer selv på sitt eget spørsmål.

– Vi må være litt realistiske, understreker statsministeren.