Ingen statsbudsjettpenger til plassmangel- og muggrammet kultursenter

– Jeg er veldig skuffet – jeg hadde virkelig trodd at nå lå alt klart for en oppstartsbevilgning til oss, sier Saemien Sijte-direktør Birgitta Fossum.

Senteret har jobbet for et nytt bygg siden 1986, og er rammet av akutt plassmangel, mugg, lekkasjer og radongass. Men Høyre- og Frp-regjeringen foreslår ikke en eneste byggeoppstarts-krone til senteret til neste år.

OPPGITT: Saemien Sijte-direktør Birgitta Fossum.

Regjeringens forslag til neste års statsbudsjett, som regjeringen nylig la frem, ble dyster lesning for ansatte og brukere av det sørsamiske museet og kultursenteret på Snåsa, Saemien Sijte.

Senteret har jobbet for et nytt bygg siden 1986, og er rammet av akutt plassmangel, mugg, lekkasjer og radongass, men Høyre- og Frp-regjeringen foreslår ikke en eneste byggeoppstarts-krone til senteret til neste år.

Det hadde hastet med å få penger til byggestart, sier Saemien Sijte-direktør Birgitta Fossum.

– Vi arbeider under elendige forhold, og skulle virkelig fått lov å gå i gang med jobbe med det faglige. Det har vi vært nødt å sette til sides en periode, mens vi har jobbet med nybygging, sier direktør Birgitta Fossum.

Birgitta Fossum inspiserer lekkasjeskader på Saemien Sijte

SE VIDEO: NRK fikk tidligere i høst en omvisning av senterdirektør Birgitta Fossum på det sørsamiske kultursenteret og museet «Saemien Sijte» på Snåsa. Senteret er etter 31 år i en noe stusslig forfatning, mildt sagt. (Video: Even Langmo. Redigering: Tor-Emil Schanche/NRK).

– Neste år

– Jeg er veldig skuffet. Jeg hadde virkelig trodd at nå når vi har nedskalert prosjektet, så lå alt klart for en oppstartsbevilgning, sier Fossum.

Kostnadsrammen for et nytt bygg er på 140 millioner kroner, hvorav 30 millioner tidligere er gitt og brukt til forprosjektering og utredninger.

Arbeidet med et nytt bygg til det sørsamiske kultursenteret er Kulturdepartementets ansvarsområde.

– Vi er for så vidt nevnt i den forstand at Kulturdepartementet skal vurdere prosjektet. Siden vi ikke er på statsbudsjettet i år, så må vi komme med til neste år, sier direktøren.

Anna Liisa Jåma viser frem internettkabelen ved Saemien Sijte

HUNDESPIST INTERNETT: Saemien Sijte-ansatte Anna Liisa Jåma viste tidligere i høst hvordan internettforbindelsen er til Saemien Sijte; en sammentapet kabel som ligger oppå marka. Tapen er en provisorisk reparasjon gjort av de ansatte selv, etter at en hund gnagde over internettkabelen.

Foto: Even Langmo

Kan ha vært for sein

Saemien Sijte leverte nybyggplanenes forprosjekt til Kulturdepartementet i juni i år.

– Og vi er jo kjent med at det er en prosedyre i saksbehandlingen, så det kan hende vi var litt seint ute til å komme med i statsbudsjettet denne gangen. Samtidig er vårt behov veldig godt kjent i departementene, så vi trodde kanskje at vi er med nå, sier Fossum.

Det er ventet at statssekretær Anne Karin Olli (H) vil svare for regjeringens statsbudsjettforslag hva gjelder samiske formål, senere i dag.