Hopp til innhold

Staten vil tvangsredusere reinflokken hans – sitter på vidda og venter på dommen

I to år har den unge reindriftsutøveren levd med beskjeden om at han må redusere reinflokken, noe han ikke godtar. Nå venter han på domsavgjørelsen.

Jovsset Ánte Sara med reinflokken

Jovsset Ánte Sara mener at han må avvikle drifta dersom han må redusere flokken. Foto: John Einar Johnsen Eira.

Fredag satt Jovsset Ánte Sara (25) fra Kautokeino hos reinflokken sin på fjellet og ventet på at han skulle få dommen: Blir han tvunget til å redusere reinflokken?

– Jeg vet ikke hvordan fremtiden min blir og sånn har det vært i lengre tid nå, sier Jovsset Ánte Sara.

I mars 2014 vedtok Landbruks- og matdepartementet at Jovsset Ánte Sara må redusere reintallet sitt ned til 75 dyr. Han svarte med å saksøke staten og vant rettssaken i Sis-Finnmárku diggegoddi tidligere i år.

Staten anket dommen og saken er nå oppe i lagmannsretten. Avgjørelsen skulle offentliggjøres fredag da Jovsset Ánte var med reinflokken og ventet på beskjeden.

Men domsavgjørelsen ble utsatt til kommende uke.

– Jeg er selvfølgelig spent og venter jo bare på den. Jeg tenker på det hele tiden og tenker på hvordan det går.

Reineier Jovsset Ánte Sara og adv. Trond Biti i retten

REINDRIFTUTØVEREN MOT STATEN: Jovsset Ánte Sara vant den første runden i retten, men staten gir ikke opp.

Foto: Nils Henrik Måsø

– Umulig med 75 dyr

Ifølge Sara er det ikke mulig å klare seg økonomisk med 75 dyr, sa Jovsset Ánte i Studio Sápmi i desember.

– Da kan jeg like greit avvikle hele driften. Men samtidig synes jeg at det har vært viktig å ta opp kampen. Nå kan det hende at jeg sitter igjen med svær regning etter rettssaken men da har jeg i alle fall prøvd å kjempe mot staten.

– Men staten mener at du ikke følger reglene, du skal redusere flokken i likhet med andre reindriftssamer. Er det sant?

– Det er sant at jeg ikke følger reglene, men jeg mener at reglene til staten er urettferdige, svarte Jovsset Ánte.

Korte nyheter

 • Vil ikke rive omdiskuterte vindturbiner

  Olje- og energidepartementet (OED) skriver i et brev til Sametinget 24. juni at det ikke er aktuelt å rive ned de omdiskuterte vindturbinene på Fosen. – Departementet mener at det ikke foreligger noen plikt til å sørge for umiddelbar stans av driften av vindkraftverkene eller at vedtaket oppheves uten videre prosess, skriver OED. Høyesterett i storkammer slo 11. oktober 2021 enstemmig fast at samiske rettigheter er krenket, og at vedtakene om konsesjon og ekspropriasjonstillatelse på Fosen derfor er ugyldige.

  Storheia vindpark
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Slutt på ordningen med vårjakt på ender

  Etter en prøveordning på ti år er det nå slutt på vårjakt på ender i Kautokeino. Ordningen har vært omdiskutert. Klima- og miljødirektoratet skriver i et brev til kommunen de har begynt å se på fremtiden til denne ordningen, opplyser ordfører Hans Isak Olsen til GLR. – De ønsker et møte med oss og et folkemøte i midten av oktober. Jeg har tro på at vi skal få til en ny ordning, tror Olsen.

  Čilá. Skjul.
  Foto: Marie Elise Nystad / NRK
 • Vilma navdá Sámi sáhttit vuoitit MM:a

  FA Sámi čiekči Wilma Ritzén navdá joavkkus stuorra vejolašvuođaid vuoitit historjjálaš Máilmmemeašttir čiekčamiid. – Šaddá hirbmat suohtas ja stuorra vásáhus johtit dáiguin nieiddaiguin Indiai čiekčat MM:s. Jáhkán mis leat stuorra vejolašvuođat vuoitit dáid gilvvuid. Mis lea hirbmat buorre joavku. Mis leat muhtin veahá boarreaset čiekčit geain lea hárjáneahpmi ja nuorra čiekčit geain lea energiija, dadjá Ritzén SR Sápmi neahttasiidui. Conifa lágida vuosttaš geardde historjjás MM čiekčamiid nissoniidda. Čiekčamat leat Indias suoidnemánus 1. gitta 6. beaivái.

  Wilma Ritzén
  Foto: Privat