Startet kronerulling for Jovsset Ánte Sara

Marit Inga Sara Pettersen kjenner ikke Jovsset Ánte Sara, som nå kjemper mot staten i retten i reintallssaken. Likevel har hun satt i gang kronerulling til støtte for Sara.

Jovsset Ante Sara vil måtte leve i det uvisse etter at staten anket saken om reintall.

Den unge reindriftsutøveren Jovsset Ánte Sara (23) møter staten i tingretten i reintallssaken.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

I går opprettet Marit Inga Sara Pettersen konto til Jovsset Ánte Sara (23) og startet kronerullingen. Jovsset Ánte Sara er den første reindriftsutøveren som går rettens vei med fastsetting av høyeste reintall.

– Jeg velger å prøve og bidra med mitt og ikke minst vise støtte. Jeg har også sett, etter mange år utenfor reindrifta, at mange kun tenker på seg selv. Det har staten benyttet seg av og dratt fordeler av, med hell kan man si. Det er på tide å stå sammen, uansett hvilken reineier som står i rettsalen, mener Marit Inga Sara Pettersen.

Marit Inga Sara Pettersen

Marit Inga Sara Pettersen

Foto: Privat

Allerede fått inn mye

Til i morges var det kommet inn 10.900 kroner.

– Jeg ble veldig glad da jeg så at det var kommet inn så mye penger på kontoen, og jeg håper at det fortsatt strømmer inn penger.

Hun oppfordrer spesielt reinbeitedistriktene i Norge om å bidra til kronerullingen.

– Alle kan gi akkurat så mye de vil, alle monner drar.

Hun har fått mye respons på initiativet.

– Mange har skrevet til meg både privat og offentlig på Facebook, de sier at de gjerne er med og støtter.

– Viktig å støtte selv om han har fri rettshjelp

Jovsset Ánte Sara har fri rettshjelp i tingretten. Om saken ankes er det uvisst om han har fri rettshjelp. Marit Inga Sara Pettersen og Jovsset Ánte Sara er blitt enige om at pengene skal gå uavkortet til dekning av kostnader i forbindelse med saken.

– Hvis han skulle vinne og ikke behøve pengene, tenker vi å lage et fond eller å tilbakebetale pengene til alle som bidrar. Vi vil ha full åpenhet og ønsker at en eller flere kan være med, slik at det ikke blir styrt av meg alene. Det har med at alle skal ha tillit til at pengene brukes til akkurat dette formålet. Det kommer inn penger og både jeg og Jovsset Ánte er takknemlige for det, sier Pettersen.

–​ Forbilde for mange

Marit Inga Sara Pettersen synes det er viktig å støtte Sara selv om han har fri rettshjelp.

– Hva så om han har det? Han har jobbet siden 2013 med dette og jeg tror neppe at fri rettshjelp kommer til å dekke alle hans utgifter i saken. Det er ikke billig å føre en slik sak.

Hun synes at Jovsset Ánte Sara er et stort forbilde for mange.

– Han er virkelig tøff. Jeg kjenner mange som aldri hadde turt å kjempe mot staten i retten.