Hopp til innhold

Startet kronerulling for Jovsset Ánte Sara

Marit Inga Sara Pettersen kjenner ikke Jovsset Ánte Sara, som nå kjemper mot staten i retten i reintallssaken. Likevel har hun satt i gang kronerulling til støtte for Sara.

Jovsset Ante Sara vil måtte leve i det uvisse etter at staten anket saken om reintall.

Den unge reindriftsutøveren Jovsset Ánte Sara (23) møter staten i tingretten i reintallssaken.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

I går opprettet Marit Inga Sara Pettersen konto til Jovsset Ánte Sara (23) og startet kronerullingen. Jovsset Ánte Sara er den første reindriftsutøveren som går rettens vei med fastsetting av høyeste reintall.

– Jeg velger å prøve og bidra med mitt og ikke minst vise støtte. Jeg har også sett, etter mange år utenfor reindrifta, at mange kun tenker på seg selv. Det har staten benyttet seg av og dratt fordeler av, med hell kan man si. Det er på tide å stå sammen, uansett hvilken reineier som står i rettsalen, mener Marit Inga Sara Pettersen.

Marit Inga Sara Pettersen

Marit Inga Sara Pettersen

Foto: Privat

Allerede fått inn mye

Til i morges var det kommet inn 10.900 kroner.

– Jeg ble veldig glad da jeg så at det var kommet inn så mye penger på kontoen, og jeg håper at det fortsatt strømmer inn penger.

Hun oppfordrer spesielt reinbeitedistriktene i Norge om å bidra til kronerullingen.

– Alle kan gi akkurat så mye de vil, alle monner drar.

Hun har fått mye respons på initiativet.

– Mange har skrevet til meg både privat og offentlig på Facebook, de sier at de gjerne er med og støtter.

– Viktig å støtte selv om han har fri rettshjelp

Jovsset Ánte Sara har fri rettshjelp i tingretten. Om saken ankes er det uvisst om han har fri rettshjelp. Marit Inga Sara Pettersen og Jovsset Ánte Sara er blitt enige om at pengene skal gå uavkortet til dekning av kostnader i forbindelse med saken.

– Hvis han skulle vinne og ikke behøve pengene, tenker vi å lage et fond eller å tilbakebetale pengene til alle som bidrar. Vi vil ha full åpenhet og ønsker at en eller flere kan være med, slik at det ikke blir styrt av meg alene. Det har med at alle skal ha tillit til at pengene brukes til akkurat dette formålet. Det kommer inn penger og både jeg og Jovsset Ánte er takknemlige for det, sier Pettersen.

–​ Forbilde for mange

Marit Inga Sara Pettersen synes det er viktig å støtte Sara selv om han har fri rettshjelp.

– Hva så om han har det? Han har jobbet siden 2013 med dette og jeg tror neppe at fri rettshjelp kommer til å dekke alle hans utgifter i saken. Det er ikke billig å føre en slik sak.

Hun synes at Jovsset Ánte Sara er et stort forbilde for mange.

– Han er virkelig tøff. Jeg kjenner mange som aldri hadde turt å kjempe mot staten i retten.

Korte nyheter

 • Enige om å styre Finnmark fylkesting

  Nordkalottfolket, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Industri- og næringspartiet er kommet fram til en avtale som gir disse partiene flertall på Finnmark fylkesting. Det melder Magne Ek i Nordkalottfolket, som har den største gruppa, i en pressemelding. På en pressekonferanse klokka 14 vil de opplyse nærmere om avtalen.

  Magne Ek
  Foto: Johan Isak Niska / NRK
 • Stor vilje til inkludering hos arbeidsgivere

  Ved utgangen av september er det 1 830 helt arbeidsledige og 870 delvis arbeidsledige i Troms og Finnmark.

  Dette gir en ledighet på totalt 2,1 prosent.

  I september ble det til sammen lyst ut 2 225 ledige stillinger i fylket. Behovet for arbeidskraft er fortsatt stort.

  – Mange ukrainske flyktninger er tilgjengelige for vårt arbeidsliv nå. De fleste jobber fortsatt med å styrke norskkunnskapene, men mange har både kapasitet og ønske om å jobbe, opplyser Kristin Røymo, fylkesdirektør i NAV Troms og Finnmark i pressemeldingen.

  Tilbakemeldingene fra bedriftene som allerede har ansatt kandidater fra Ukraina, er at de får inn dyktige medarbeidere som bidrar både med nye perspektiv, kapasitet og kompetanse, opplyser NAV.

  Troms og Finnmark er fortsatt blant fylkene med lavest ledighet. I landet ellers er ledigheten på 1,8 prosent helt ledige og 0,7 prosent delvis ledige, totalt 2,5 prosent.

 • "Haill"-duopmu galgá meannuduvvot Alimusrievttis

  Guolásteaddji Svein Magne Mienna dubmejuvvui guovtti nisson guolástanbearráigehččiid doarrádallamis. Dál galgá ášši meannuduvvot Alimusrievttis, dan lea Alimusrievtti guoddalanlávdegoddi mearridan, čállá duopmostuolu preassadieđáhusastis.

  Njukčamánu loahpas dubmejuvvui Mienna máksit 12.000 ruvnno go lea rihkkon ráŋggáštuslága paragráfa 156.

  Son galgá earret eará leat bivdán nisson guolástusinspektevrraid dánsut ja lohkan ahte soai galggašeigga njuiket fatnasii vai šattašii buoret bivdu - nu gohčoduvvon "haill".

  Maiddái lágamánnerievtti guoddalanáššis dubmejuvvui Mienna 12.000 ruvdnosaš sáhku. Dalle juo dieđihii advokáhtta Brynjar Østgård guoddalit ášši Alimusriektái.

  Ášši ii leat vuos beaiváduvvon Alimusrievttis.

  Fisker, Breivikbotn
  Foto: Jo Hermstad Trondsen