– Vi starter allerede nå samtaler med vennlige regjeringer

En rekke urfolk verden rundt har tatt initiativ til et internasjonalt fond som skal sørge for ekstern finansiering av urfolksarbeid.

Rune Fjellheim

Direktør ved Sametinget, Rune Fjellheim.

Foto: Liv Inger Somby/Gáldu

– I dag så er urfolk selv i stand til å jobbe med menneskerettigheter og det å forsvare urfolks rettigheter. Det som ofte er problemet er at man er avhengig av ekstern finansiering, sier direktør Rune Fjellheim ved Sametinget.

Han er styremedlem og blant de som har sørget for å få fondet, Ája Foundations, igang. Det ble opprettet i Chiang Mai i Thailand i fjor høst.

Foreløpig er fondet helt i startfasen, men Fjellheim satser på at de innen nyttår har fått det opp og stå. Da er håpet å få til et permanent sekretariat i USA.

– Vi starter samtaler allerede nå med blant annet vennlige regjeringer som kan være potensielle donorer, sier Fjellheim.

– Hvilken rolle har Sametinget i dette?

– Ikke noe annet enn å bidra med litt arbeidskraft og tid til å få konstruksjonen på plass. Vi må få på plass en grunnkapital relativt raskt slik at fondet kan dekke egne kostnader.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bob Geldof Rune Fjellheim

Bob Geldof besøkte sist lørdag Sametinget. Her med direktør Rune Fjellheim.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Ønsker kjent ansikt

Sist lørdag var Bob Geldof innom Sametinget i forbindelse med sin opptreden på Midnattsrocken. Da benyttet Rune Fjellheim anledningen til å fortelle om tanken bak Ája, med forhåpninger om at verdensstjernen ønsket å være en slags ambassadør for fondet.

Slik gikk det imidlertid ikke.

– Jeg tar ikke andre folk inn i det jeg gjør, og jeg blander meg ikke inn i andres ting. Jeg må være forsiktig, og jeg har feilet noen ganger, sa Geldof.

Fjellheim fortviler ikke av den grunn.

– Det var tydelig at han ikke var interessert i å følge den tråden. Jeg tenker at vi eventuelt kan ta kontakt senere. Han er uansett ikke den eneste potensielle fremsnakkeren, sier direktøren, som ikke ennå ønsker å røpe hvilke andre kjente navn han har på blokka.

– Gode, rike mennesker

I tiden fremover kommer Fjellheim til å jobbe med å få ferdig formalitetene rundt fondet, konseptet er allerede klart.

– Tanken er at man skal skape noe som kan være stabilt og langsiktig. Dette er tenkt å være en finansieringskilde, men det er ikke noe hjelpeorganisasjon.

Fjellheim og de andre bak fondet, som kommer fra forskjellige urfolksgrupper verden over, sikter seg inn i retning av større engangsdonasjoner.

– Vi tror det finner gode, rike mennesker der ute som ønsker å bistå.