Sprengkulda stoppet ikke alle skolebussene

– Jeg har ingen kuldegrense, sier bussjåfør Odd Henrik K. Hætta i Kautokeino, som hentet skoleelever til skolen i nærmere 40 minusgrader.

Skolebuss i sprengkulde i Kautokeino

Skolebuss i sprengkulde i Kautokeino

Foto: Åse Pulk/NRK

I dag meldte trafikkselskapet Boreal i Finnmark at de innstiller buss- og skoleruter i Karasjok, Kautokeino og Tana på grunn av kulde .

Odd Henrik K. Hætta

Busseier Odd Henrik K. Hætta

Foto: Åse Pulk/NRK

I Kautokeino ble to skoleruter innstilt som Boreal kjører, men de andre skolerutene kjørte som normalt.

Odd Henrik K. Hættas busselskap kjører to skoleruter i Kautokeino, fra Soahtefielbmá og fra Økseidet til skolen.

Har ingen kuldegrense

– Begge mine busser kjører i dag. Jeg har ingen kuldegrense, og slikt har jeg ikke hørt om en gang de siste tyve årene. I gamle dager var det snakk om at man burde ha en kuldegrense. Jeg kjører så lenge bussene går.

Bussen til Hætta er varm når NRK snakker med ham utenfor skolen i Kautokeino, selv om det i Kautokeino ble det målt -38,9 grader kl. 7 om morgenen.

– Jeg har en varm garasje som jeg kjører fra om morgenen. Her i Kautokeino burde man snekre seg garasje før man snekrer hus, ler han.

– Den andre bussen min står ute hele natten, men den går også. Den har flere varmeapparater enn denne bussen, forklarer han.

– Ikke morsomt å bare sitte hjemme heller

Ungdomsskoleelev Jo Ánte Siri har fulgt skolebussen fra Økseidet til skolen, han er bare glad for at skolebussen hans går, selv om han vet at det er mange elever som hadde håpet på å få en ekstra fridag i dag.

– Det er bra å komme seg til skolen. Jeg vil til skolen for å lære. Det er nok mange som ikke vil til skolen, men det er ikke noe morsomt å bare sitte hjemme heller hele dagen, sier Siri. Han sier at han er fornøyd med at de nettopp har hatt juleferie.

– Nå trenger jeg ikke fri før påske igjen, smiler han.

Han er også fornøyd med kulden som er nå.

– Det er bra, det er slik det skal være her i Sápmi.

Anne Madeleine Hætta

Skoleelev Anne Madeleine Hætta

Foto: Åse Pulk/NRK

Anne Madeleine Hætta er også elev ved ungdomsskolen i Kautokeino. Hun ble kjørt til skolen i dag.

– Det er litt kaldt, men det går bra, smiler hun.

Hun synes at det gjerne kunne vært kuldegrense på skolen når det er såpass kaldt.

– Av og til hadde det vært greit å bare være hjemme når det er så kaldt som nå.

Skolen er åpen

Rektor Ellen J. Sara Eira

Rektor Ellen J. Sara Eira

Foto: Åse Pulk/NRK

Rektor ved ungdomsskolen i Kautokeino Ellen J. Sara Eira forteller at heller ikke skolen har noen kuldegrense, slik man hadde før i tiden.

– Det er noen som har ringt og spurt om skolen er åpen, og det har også vært skriverier på Facebook om dette. Men det er slik at kommunen er pliktig til å holde skolen åpen og gi undervisningstilbud. Så lenge det er varmt inne, så holder vi skolen åpen. Det er mange som kommer seg til skolen på andre måter, de går eller blir kjørt.

Hun forteller at de elevene som ikke kommer seg til skolen på grunn av at skolebussen ikke går, ikke får ugyldig fravær.

– Det kan vi ikke gjøre noe med, det er gyldig fravær.

Eira forteller at de helst ikke vil at elevene er ute når det er så kaldt som nå.

– Det er noen som er ute likevel, men vi passer på at de er godt kledd når de er ute. For barn er det naturlig å leke ute uansett vær. Barn her er vant til kulde.