NRK Meny
Normal

Spenning i Finnmarksløpet

Spenningen øker ut fra Levajok, Harald Tunheim har reist og samtlige favoritter følger etter.

Harald Tunheim kjører Finnmarksløpet for trettende gang

Harald Tunheim

Foto: Rune Nordgård Andreassen

På 100-mila er spenningen høy allerede tidlig i løpet. Harald Tunheim stakk ut fra Levajok kl 07:28. Deretter fulgte Ralph Johannessen 08:32, en snau time ytterligere dro 11 spann ut fra det samme sjekkpunktet, alle i tetskiktet.

Dermed kan det se ut som vi nå får et forfølgelsesopplegg med Tunheim mot røkla. Det meldes at alle har høyt trykk i spannene, ingen har spesielle problemer. Føreforholdene er gode, så gode at det ble satt etapperekorder over Gaissene til Levajok.

Tett i teten på 50 mila

Ole Wingren fra Finland var først inn til sjekkpunkt Karasjok. Han starter videre rundt halv åtte i kveld. Også fjorårsvinner Arnt Ola Skjerve og Elisabeth Edland er kommet til Karasjok.

Wingren og Skjerve forlot Levajok hakk i hæl kl 09:55 i formiddag. I følge våre folk på sjekkpunktet var det veldig mye krutt i Wingreens spann. Skjerves hunder var også spreke, men muligens med noe mindre futt enn konkurrentens. Det faktum at Wingren har et aldri så lite forsprang på elveisen, bekrefter bare dette inntrykket.

Elisabeth Edland er også med i kappløpet oppover Tana. Hun forlot riktignok sjekkpunktet 20 minutter etter de to andre, men har erfarne hunder med mye krefter å gå på ennå, så det kan fort skje endringer på den lange eleveetappen opp mot Karasjok.

Måtte bryte

Jostein Lindgren måtte bryte 500 km på Levajok i formiddag på grunn av akutte lungeproblemer. Han er nå på Kirkenes sykehus for røntgenundersøkelser.

Lindgren var sliten da han kom inn til Levajok i firetida dag tidlig. Etter å ha stelt hundene gikk han og la seg. Da han ble vekket av handlerne sine noen timer senere, klaget han over akutte smerter i lungene. De fant situasjonen såpass alvorlig at de kontaktet Finnmarksløpets helseteam, som fant ut at det var nødvendig å få ham røntgenundersøkt for å fastslå hva som egentlig var årsaken.

I løpet av formiddagen ble han fraktet i ambulanse til Kirkenes sykehus for nærmere undersøkelser.

I følge Siri Fredheim, lege i Finnmarksløpets helseteam, var Lindgren stabil da han ble sendt av gårde til sykehus og – etter hennes vurdering hadde han det etter forholdene bra.