Spår sommerværet ut ifra gjeddelevra

I gammel samisk tradisjon er det vanlig å spå hvordan været blir ut ifra tegn som finnes i naturen. Johan Henrik Buljo bruker gjeddeleveren til å se hvordan været denne sommeren blir.

Snøvær i Kautokeino

I går snødde det skikkelig i Kautokeino og mange andre steder i nord, men ifølge væreksperter er slikt vær ganske vanlig selv i juni. Både leveren på gjedda og månen kan gi en pekepinn på om også resten av denne sommeren vil være like kald eller ikke.

Foto: Elle Maarit Arttijeff / NRK

I begynnelsen av denne måneden var han ute og fisket gjedde. Gjeddeleveren er noe som kan fortelle mye om hvordan sommerhalvåret blir, ifølge dem som kan slike gamle værtegn.

Buljo forteller at ut i fra leveren på gjedda han fikk så tolket han det slik at det ikke blir noen særlig varm sommer til å begynne med, noe som kan stemme i og med at det har vært snøvær nylig.

Johan Henrik Buljo

Denne gjedda var det Johan Henrik Buljo brukte leveren på til å forutse hvordan årets sommervær kommer til å bli, hvis man skal følge gamle værtegn.

Foto: Privat

– Juli derimot kan bli noe bedre, og også august kan bli relativt varm, forteller Buljo.

Men ifølge gjeddeleveren så vil det også komme til å bli en del regn.

Hvis leveren på gjedda er veldig lys så blir sommeren sommeren mild. Hvis leveren er mørk blir det en kald sommer. Den kan også fortelle om vannstanden og fuktighet i lufta som tilsier om det blir mye nedbør i sommerhalvåret.

Gjeddelever

Gjeddeleveren kan fortelle mye om hvordan sommerværet blir helt frem mot høsten.

Foto: Johan Henrik Buljo

Månen forteller også noe

Månen kan også ha en del å si for hvordan været blir. Buljo forteller at nesten hver måned oppstår nymånen i øst, og ofte imot natta. Dette er et tegn på at det blir kaldvær.

– Men når nymånen nå oppstår mot slutten av denne måneden så skjer det på kvelden ca. mellom klokken 22.00 og 22.30, og ifølge de gamle værtegnene så er dette tegn på at vil det bli mildt vær, forteller han.

Snøvær i juni er normalt

I det siste har det vært veldig kaldt i nord, og i går snødde det flere steder. At dette skjer i midten av juni kan for mange virke rart, men Buljo sier at det ikke er unormalt i det hele tatt.

– At våren og tidlig sommer er både varm og kjølig er veldig vanlig, sier værtolker Johan Henrik Buljo.

Han forteller at mai kan være svært varm noen år, og at han husker godt begynnelsen av 2000-tallet.

– Da var det vanvittig varmt i mai og naturen tørket veldig opp så myggen greide ikke å utvikle seg og våkne til livet. Den sommeren hadde vi nesten ikke mygg, forteller han.

Han sier at det er noe som har skjedd før også, og det kommer garantert til å skje igjen senere.