NRK Meny
Normal

Spår opptur for samiske næringer

Statsministeren har tro på at Nord-Norge vil stå for brorparten av verdiskapningen de neste årene. Det betyr også store muligheter for de som driver med samiske næringer.

Statsminister Erna Solberg på konferansen Nord i sør.

Statsminister Erna Solberg mener at samisk og nord-norsk reiseliv har en lys framtid.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Jeg tror jo at for eksempel innenfor reiselivsvirksomhet så kommer de samiske næringene til å være en godt integrert del av de, sier statsminister Erna Solberg,

Dette mener hun vil være et av resultatene av at det økonomiske tyngdepunktet flytter seg stadig lengre nordover.

Solberg snakket til nærmere 400 næringslivsutøvere og andre interesserte som deltok på konferansen «Nord i sør», som ble arrangert i Oslo onsdag. Målet med konferansen er å fremme nordnorsk utvikling, og å sette Nord-Norge på dagsorden.

Sjømat og en helt annen kultur

Sjømateksport er utvilsomt fortsatt viktig for Nord-Norge, påpekte Solberg, og lovet å satse mer på sjømateksport og gjøre produksjonen mer effektiv.

Reiselivsnæringen er også et viktig satsingsområde for regjeringen, og Solberg varslet at det kommer stortingsmelding om reiseliv i løpet av 2016.

Nord-Norge stiller i en klasse for seg, når det gjelder reiseliv, mener statsministeren.

– Det er en del av opplevelsen av noe helt annet når du får kommer til Nord Norge, det er nordlys, det er natur det er også det at folk lever med en helt annen kultur, en annen bakgrunn som er viktige deler av dette, sier Solberg.

– Spennende drivkraft

De neste årene vil det også åpne seg nye muligheter for de som baserer sin næringsvirksomhet på samisk kultur, tror statsministeren

– Jeg mener at det i samisk kultur og annet ligger mye spennende drivkraft fremover på helt andre områder, kunst,kultur men også på blant annet vanlig forskningsaktivitet, sier Solberg.

– Burde sagt dette fra talerstolen

Johan Vasara

Johan Vasara er ordfører i Kautokeino.

Foto: Åse Pulk/NRK

Samiske næringslivsutøvere var det heller få av blant konferansedeltakerne på Radisson Blu Plaza. Ordføreren fra den største samiske kommunen hadde derimot tatt turen til Oslo. Johan Vasara (Ap) fra Kautokeino er glad for at statsministeren har tro på samisk reiseliv.

Han skulle bare ønske at Solberg hadde valgt å nevne dette under sitt innlegg på konferansen. '

– Det er jo bra at statsministeren også sier noe om samiske næringers utsikter i nord, vi er jo mange som ser muligheter innen samisk reiseliv, spesielt i et nordisk perspektiv, i Kautokeino samarbeider vi med finske reiselivsutøvere, og det er også naturlig å vurdere samarbeid med turistnæringen i Sverige, og jeg hadde virkelig forventet at statsministeren hadde trukket fram dette om samisk reiseliv i sin tale sier Vasara.

Hvorfor?

– Her på denne konferansen er det nordiske aktører, det er flere sentrale norske og nordnorske aktører som skal utvikle næringslivet i nord, og da synes jeg det er underlig at samiske næringer, som også er en viktig del av næringslivet i nord, ikke nevnes av statsministeren under innlegget hennes, sier Vasara.