NRK Meny
Normal

Sp fjerner «utro» samer

Etter 30 års medlemskap i Senterpartiet må Trond-Einar Karlsen fra Alta forlate partiet.

Trond-Einar Karlsen

Karlsen er førstekandidat for et konkurrerende parti.

Foto: Privat bilde

Tore-Jan Gjerpe

Tore-Jan Gjerpe, leder i Finnmark Senterparti.

Foto: senterpartiets pressefoto

– Vi må forholde oss til partiets vedtekter som sier at det ikke er forenelig å være medlem av Senterpartiet og et annet samepolitisk parti. Vi anser Árja som et parti, og når Karlsen har stilt seg til disposisjon for dem, så har vi anmodet ham til å trekke seg som medlem av Senterpartiet, sier Tore-Jan Gjerpe til NRK.

Gjerpe er leder i Finnmark Senterparti.

Årsaken til fjerningen av Karlsen er at han nå er førstekandidat for Árja i Nordre valgkrets i forbindelse med høstens sametingsvalg .

Kunne blitt eksklusjonssak

Karlsen synes dette er vemodig, men sier at han bare må akseptere partiets vedtekter. Han ønsker ikke å la seg intervjue, men sier Senterpartiet driver med forskjellsbehandling.

Ifølge partilederen har Karlsen gitt beskjed om at han ikke vil fornye sitt medlemskap.

– Vi definerer dette som en utmelding av partiet, sier Tore Jan Gjerpe.

Han ser ikke bort i fra at det kunne ha endt med en eksklusjonssak dersom Karlsen frivillig ikke hadde meldt seg ut.

Tore-Jan Gjerpe innrømmer at dette er en kjedelig sak.

– Vi skulle gjerne beholdt ham i Sp, men samtidig har vi respekt for at han gjør sine egne valg. Árja er kanskje ikke det dårligste alternativet når han først skulle forlate Senterpartiet. Det er en del saker hvor Sp og Árja kan møtes på, sier han.

Olaf Eliassen

Olaf Eliassen. Både Árja- og Sp-mann.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Veteran beholder medlemskapet

Olaf Eliassen gikk over fra Senterpartiet og til Árja foran valget i 2009. Likevel beholdt han sitt medlemskap i partiet.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det gjøres forskjell. Jeg er fortsatt medlem av Sp. For meg har det ikke vært noe problem å jobbe både for Árja og Sp. Derfor er det veldig merkelig av dem som nå ber Karlsen om å forlate partiet, sier han til NRK.

Om Olaf Eliassen sier Finnmark Sp-leder Tore-Jan Gjerpe.

– Da han stilte for Árja satt han samtidig i flertallsposisjonen i kommunestyret i Porsanger. I denne situasjonen valgte Sp å gjøre et unntak, og la ham beholde sitt medlemskap i partiet, sier han.