Hopp til innhold

I dette yrket må åtte av ti jobbe når de er syk eller skadet

Ny rapport viser at sørsamiske reindriftsutøvere har høy fysisk og psykisk belastning.

Rein på Finnmarksvidda

REINGJERDET: Slik ser det ut når hundrevis av rein skal sorteres og slaktedyrene velges ut. Personene på bildet har ingen tilknytning til saken.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Dette kommer frem i rapporten «Samiske tall forteller 11» som ble lagt frem idag. Rapporten gir årlig et overblikk over trender og samfunnsutviklingen i Sápmi.

Nå kommer det fram oppsiktsvekkende tall om helserelaterte leve- og arbeidsforhold for sørsamisk reindriftsområde:

  • 39 prosent av reindriftsutøverne i sørområdet har ikke hatt ferie, eller kun feriert én gang siste tre år.
  • 48,8 prosent har aldri klart å skaffe stedfortreder i arbeidet ved behov.
  • 78 prosent arbeider når de er syk eller skadet.
  • To prosent av reindriftsbefolkninga mener at det offentlige/staten har god kunnskap om reindrifta, ser på reindrifta som viktig for dagens samfunn, og gir reindrifta en rettferdig behandling sammenliknet med andre næringer.
  • 67 prosent av reindriftsutøverne eksponeres for støv og/eller gasser. Sammenlignet med andre arbeidstakere i Norge er det kun 13 prosent som eksponeres for støv, gasser eller damp.
  • 99 prosent er bekymret for omtalen av reindrifta i media. For 79 prosent har dette vært direkte belastende.
  • Reindriftsutøverne stoler nærmest ikke på staten og det offentlige.

– Kjenner seg igjen

Inge Even Danielsen er en sørsamisk reindriftsutøver og leder i Gåebrien Sijte (Riast/Hyllingen reinbeitedistrikt). Han kjenner seg igjen i det meste som avdekkes i rapporten, og innrømmer at reindriftsutøvere i sørsamiske områder har mange utfordringer.

Reineier Inge Even Danielsen

ENIG: – Tallenes tale er ganske klar. Vi har en utfordring på hvordan vi skal møte dette og hvordan vi kan gjøre ting bedre for reindriftsutøverne, sier Inge Even Danielsen (bildet).

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Grunnen til det som skjer er nok sammensatt. Samfunnsutviklingen, rovdyrproblematikk og et uønsket klima gjør at flokken er i stadig bevegelse. Dermed må vi reingjetere legge ned mer arbeid på flokken enn tidligere, sier Danielsen.

I rapporten skrives det at det er sosial og samfunnsmessig utestengelse som er den største risikoen for den psykiske helsa til den samiske reindriftsbefolkninga i det sørsamiske området.

Likevel kommer det frem at reindriftsutøverne trives svært godt i arbeidet.

Utgave elleve av samiske tall forteller

RAPPORTEN: Slik ser forsiden av rapporten «Samiske tall forteller 11» ut.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Datamaterialet til undersøkelsen ble samlet inn i 2013 og 2014. Da deltok 151 personer fra samisk reindrift i det sørsamiske området.

Tynnslitt forhold til det offentlige

Forholdet til det offentlige og staten er også tynnslitt.

I 2016 anmeldte reinbeitedistriktet Gåebrien sijte, som Danielsen tilhører, 46 reinpåkjørsler til politiet. Saken ble henlagt, men reinbeitedistriktet sendte inn klage på vedtaket. Klagen ble avvist og henlagt på grunnlag av bevisets stilling.

Danielsen mener denne saken er et av mange eksempler på hvorfor det kun er to prosent som sier at de blant annet opplever en rettferdig behandling av det offentlige og staten.

– Den dårlige tilliten er ikke noe nytt. Denne utfordringen har vi hatt siden reindriftens første lovgivning og det er vanskelig å få politikerne til å forstå reindriftens behov, sier Danielsen.

Inngrep i reindrifta trekkes også frem som et problem for reindrifta. Hovedproblemene som topper lista over inngrep er rovvilt, hytter, vei og trafikk, kraftanlegg, turisme, jordbruk, naturvern, løyper i utmark og jernbane.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.