Hopp til innhold

Sørsamisk kunstner ble hedret av dronning Sonja

Sørsamiske Meerke Laimi Thomasson Vekterli finner inspirasjon til kunsten sin i det samiske.

– Den samiske historien er jo en del av min identitet, og ligger til grunn for min forståelse av verden. Det blir en del av mitt arbeid og uttrykk, forteller Vekterli.

Vekterli har allerede utmerket seg i mye forskjellig.

Blant annet har hun jobbet som barnebokillustratør til Anne Grethe Bientes barnebok «Joekoen sjïehteles ryöjnesjæjja».

Boken ble nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris 2018.

Denne uken ble hun hedret av dronning Sonja.

Hjemstedet er med i kunsten

Vekterli er født og oppvokst i Røyrvik i Trøndelag. Hun har en bachelor i kunstfag fra Kunstakademiet i Trondheim.

Kunst har alltid vært en viktig del av henne.

Gleden med kunst og det kreative har vært med meg helt siden jeg var liten. Jeg har fått mye oppmuntring og støtte fra mine foreldre og familie, sier Vekterli.

Hjemstedet er en stor del av inspirasjonen til kunsten hennes.

– Det har en del med samisk historie å gjøre, samt barndomsminnene. Jeg prøver vel å fortelle en historie veldig subtilt, som skal være åpen for andre å forelegge sine følelser i.

Print av Meerke Laimi Thomasson Vekterli.

Print av Meerke Laimi Thomasson Vekterli.

Foto: Meerke Laimi Thomasson Vekterli / Privat

I sitt arbeid er hun søkende og leter etter nye måter å kombinere både materialer og teknikker.

Vant talentpris

Dette har blitt lagt merke til.

Tidligere denne uken fikk Vekterli tildelt talentprisen, QSPA Inspirational Award.

Det var dronning Sonja som overrakte prisen på vegne av Stiftelsen H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend – Queen Sonja Print Award (QSPA).

Prisen er ment til å anerkjenne grafiske kunstnere i Norden, og har som formål å skape interesse og stimulere utviklingen av grafisk kunst.

Siden 2011 har stiftelsen jobbet med å kunne tilgjengeliggjøre grafisk kunst til flere.

Meerke Vekterli takketale etter å ha fått grafikkpris.

Meerke Laimi Thomasson Vekterli under utdelingen av Queen Sonja Print Award som fant sted på Munchmuseet i Bjørvika i Oslo mandag kveld.

Foto: Javad Parsa / NTB

Vekterli forteller at det er en stor ære å få denne prisen.

– Jeg er kjempeglad og overveldet. Det er virkelig en stor ære. Det sterke engasjementet for kunst som Dronningen bidrar med gjennom denne stiftelsen var fantastisk å få ta del i.

Dronning Sonjas grafikkpris ble etablert i 2011 av dronning Sonja og billedkunstnerne Kjell Nupen, Ole Larsen og Ørnulf Opdahl.

Kunststiftelsen om utmerkelsen

Det er Meerkes fokus på dette med å ha med naturen og kulturen sin, som skiller seg ut.

– Med naturen og kulturen som tema, blir tydelige grafiske strukturer og uttrykk opprettet. Resultatene er subtile, og de åpner opp for uventete samlinger og verker, skriver juryen i sin begrunnelse.

Meerke Laimi Thomasson Vekter leker fritt med overflater og mønster, teksturer og strukturer, sammensetninger og åpenhet. De mer tradisjonelle teknikkene som har sine røtter i den sørsamiske håndtverkstradisjonen, blir utforsket og mikset med nyere teknikker. Det fotomekaniske og det digitale; for eksempel i form av kopiutskrift, fotopolymer, c-trykk og utskrifter scannet gjennom fargere transparente lag i ulike materialer, manipulert og redigert, og behandlet på nytt. Samtidig behersker hun mer tradisjonelle trykkteknikkersom tresnitt og linoleussnitt.

Vekterli utforsker tydelig de tekniske prosessene og eiendommene til materialene hun bruker, og hun har en gjennomført og sterk forståelse av materialet. Med naturen og kulturen som tema, blir tydelige grafiske strukturer og uttrykk opprettet. Resultatene er subtile, og de åpner opp for uventete samlinger og verker.

Juryens begrunnelse

I tillegg til et arbeidsstipend får Vekterli muligheten til å delta på Universal Limited Art Editions (ULAE) velkjente print workshop i 10 dager på Lond Island, New York.

I tillegg til Vekterli fikk den fransk-marokkanske kunstneren Yto Barrada hoved prisen Queen Sonja Print Award, og sørafrikanske William Kentridge fikk hedersprisen.

Print av Meerke Laimi Thomasson Vekterli.

Et av Meerke Laimi Thomasson Vekterlis verk.

Foto: Meerke Laimi Thomasson Vekterli. / Privat

Samisk kunst i vinden

Sametingsråd Maja Kristine Jåma gleder seg på vegne av Vekterli, og synes det var stort å se henne få prisen.

– Det har stor betydning, og det er veldig stort å få den anerkjennelsen, sier Jåma.

Jåma har ansvar for kultur i sametingsrådet.

– Vi er jo kjent med at dronningen er en kunst venn, og det er godt å se at hun omfavner de samiske kunstnerne, sier Jåma.

Vekterli ser på prisen som en enorm mulighet.

Det gir meg en fantastisk mulighet til å få jobbe videre med kunsten, og grafisk kunst spesielt. Utforske og lære flere teknikker. En slik anerkjennelse av ens arbeid er veldig motiverende, sier Vekterli.

Les også: Fem Instagram-kontoer som deler samiske kunstmotiver

Tegning med ulike folkedrakter fra Sápmi og Norge
Tegning med ulike folkedrakter fra Sápmi og Norge

Korte nyheter

 • Oahppelåhko l lassánam dijmásj rájes

  Oahppujbessamlågo dán skåvllåjahkáj la boahtám. Knut Hamsun joarkkaskåvlån Hábmerin ja Stájgon Nordlandan oahppelåhko dán jage lassán dijmásj rájes.

  Dán jage l skåvlån 73 oahppe. Åvdep jage lij 58 oahppe.

  Tarjei Eck Hansen la skåvlå ådå jådediddje. Sån la dudálasj dán jage oahppujbessamlågoj, tjállá NuorttaSálto avijssa sijá næhttabielen. Valla sæmmi bále de javllá sjaddá hásstalus buorre ja stuoves lågoj åvddålijguovlluj.

  – Huksat buorre lågojda sjaddá stuor hásstalus boahtte jagijda. Diedon la ávvudahtte gå jagev álggep ienep oahppij gå dijmasj jage, ja ávvudallap buorre skåvllåbirrasijn bargatjit ja hábbmitjit, javllá Hansen.

  Knut Hamsun joarkkaskåvllå
  Foto: Elena Paulsen / NRK
 • NRK Sámi taleanttaid vuosttaš bargobeaivi

  NRK Sámi taleantaprogramma čađahuvvo goalmmát geardde, ja odne lei dán jagaš taleanttaid vuosttaš bargobeaivi. Sii galget borgemánus geassemánnui oahpahallat ja ovdánit journalistan ja muitaleaddjin.

  Dán jagáš taleanttain leat girjás duogážat. Sii leat gaskal 18 ja 22 jagi, ja joavkun lea sis geográfalaš viidodat ja gielalaš valljivuohta.

  Oahpásnuva siiguin otná Geassesáddagis.

 • Álbmotoláhus Arendalvahkkus

  Otne mihtiduvvui ahte 30 000 olbmot fitne Arendalvahkku doaluin, mii lea ođđa oláhus. Dán duođaštit sihkkarvuođahálddášeaddjit. Gussiid telefuvnnat lohkkojuvvojit ja nie čájehit gallis leat fitnán doaluin.

  Arendalsuka
  Foto: Svein Sundsdal / NRK