NRK Meny
Normal

Sørger for julestemning også på sørsamisk

Bønnene til NRK Sápmis musikkprodusent ble hørt, nå har han en ekstra sørsamisk julelåt på spillelistene, takket være Vanja Tørresdal (17).

Vanja Tørresdal

Vanja Tørresdal produserer julemusikk på Larsville studio i Tydalen.

Foto: Privat

Kort tid etter at NRK Sápmis musikkprodusent etterlyste flere julelåter på sør og lulesamisk fikk han innsendt Vanja Tørresdals «Jåvle lea», på norsk «Julen er her».

LES OGSÅ: Etterlyser samisk julemusikk

Det var imidlertid litt tilfeldigheter ute å gikk da denne sangen havnet i NRK sine spillelister, skal vi tro den unge artisten.

– Jeg visste ikke at dere trengte mer julemusikk, og hadde det ikke vært for faren min som hadde fått med seg nettsaka deres så hadde jeg kanskje ikke kommet på å sende inn sangen, sier syttenåringen som til vanlig er student.

Tore Skoglund

I julegave i år ønsker musikkprodusent Tore Skoglund flere julesanger på sør og lulesamisk.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Tilfeldighet eller ei, musikkprodusenten i NRK Sápmi, Tore Skoglund, er i hvertfall fornøyd med det nye tilskuddet i spillelista.

– Hun har laget en fin julelåt, og det er flott at det produseres julemusikk også på sørsamisk.

Skal vi tro Vanja er det flere å ta av i det sør-samiske musikkmiljøet.

– Jeg er slettes ikke alene som driver med samisk musikk her, jeg vil si det er et godt miljø for det her i Rørosområdet. Og jeg ble veldig glad når jeg fikk muligheten til å lage denne sangen på sørsamisk, da jeg synes det er en fin måte å bevare en del av kulturen på.

Selv er hun fra det hun betegner som en musikalsk familie, som har inspirert og oppmuntret henne til å drive med både pianospilling og sang fra barneårene av.

Et album i julens ånd

Julesangen ble produsert i forbindelse med CD-plata «Julen er for alle». Overskuddet av platesalget skal gå til frivillig arbeid, ifølge produsentene.

– Det er ikke alle som har det like enkelt i juletider, derfor ønsker vi at deler av overskuddet fra dette prosjektet går til Frelsesarmeen, lokalt i regionen, skriver de på deres offentlige Facebookside.

Og for de som lurer på hva sangen til Vanja handler om, har hun et kort og godt svar på dette:

– Den handler om julefreden, og lykken og gleden som hører julen til, avslutter hun.