– Det er stort å bli nominert til noe sånt

Sørsamisk barnebok er nominert til denne høythengende prisen, og forfatteren er veldig stolt over å komme i betraktning for en så viktig pris.

Joekoen sjïehteles ryöjnesjæjja

– Det kjennes bra, og jeg kjenner meg stolt over boka, spesielt nå som andre mennesker har sett den. Det er så artig å være nominert. Det er det som gjelder, sier en svært glad Anne-Grethe Leine Bientie fra Snåsa.

Boka «Joekoen sjïehteles ryöjnesjæjja» og elleve andre verk er nominert til den høythengende Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Selvstenige og ansvarlige

Boka handler om reingjetergutten «Jaahke» som tar ansvar, og som på grunn av uheldige omstendigheter blir overlatt til seg selv i fjellet for å gjete familiens reinflokk.

– «Joekoen sjïehteles ryöjnesjæjja» gir et bilde av hvordan samiske barn gjennom tidene har blitt oppdratt til selvstendighet og ansvar, og gir samtidig et godt innblikk i barnets egne opplevelser, følelser og dilemmaer. Fortellingen er fortalt fra barnets synsvinkel, og viser hvordan Jaahke løser utfordringene, skriver nominasjonskomiteen om boka.

Anne-Grethe Leine Bientie

Anne-Grethe Leine-Bientie er stolt over å bli nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Foto: Profilbilde fra Facebook

Inspirasjon

Forfatteren har hatt god hjelp av ektemannen for å få fram historien.

– Bierna (forfatterens ektemann, journ.anm.) har hjulpet meg når jeg lette etter ord. Han har også fortalt meg om hvordan hans bestefar ble forlatt alene i fjellet da han var ung. Så dette har vært til stor inspirasjon for meg.

Illustrasjonene i boka er det Meerke Laimi Thomasson Vekterli som har stått for.

– Hun er en veldig flink, ung dame. Det er hennes første bok som hun har tegnet bilder til. Veldig fine bilder er det, sier forfatteren.

Barne- og ungdomslitteraturprisen er en av fem priser som Nordisk Råd hvert år deler ut. De andre er litteraturprisen, filmprisen, musikkprisen og miljøprisen.

30. oktober skjer utdelingen i Den Norske Opera og Ballett i Oslo i forbindelse med Nordisk Råds sesjon.

Ut over æren belønnes vinneren med 350.000 danske kroner.