Vil høre om sørsamisk litteratur

Kronprinsesse Mette-Marit er på en litterær togreise. I kveld besøker hun den sørsamiske bokbussen etter eget ønske.

Kronprinsesse Mette-Marit på Bodø stasjon i forbindelse med den Litterære togturen i Nordland fra ti

Kronprinsesse Mette-Marit på Bodø stasjon i forbindelse med den Litterære togturen i Nordland fra tirsdag til onsdag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / NTB scanpix

– Det er veldig hyggelig at kronprinsessen er interessert i samisk litteratur og den jobben som vi i bokbussen gjør for å formidle samisk litteratur, sier bokbuss-sjef Sølvi Riise til NRK Sápmi.

Den sørsamiske bok- og kulturbussen «Gærjah» som eies av Nordland fylkeskommune, kjører året rundt i 14 kommuner i den sørsamiske delen av Nordland og Nord-Trøndelag, samt Storuman i Sverige.

Sørsamisk bok- og kulturbuss Gærjah

Den sørsamiske bok- og kulturbussen Gærjah er dekorert med samiske symboler og reiser rundt i 14 kommuner året rundt.

Foto: Nordland Fylkesbibliotek

Kronprinsessens ønske

Og i 18-tiden i kveld kommer kronprinsessen på besøk til den sørsamiske bokbussen, et besøk som kronprinsessen selv har ønsket. Temaet for besøket i Mosjøen er blant annet sørsamisk språk og litteratur.

Sølvi Riise sier til NRK at den sørsamiske bok- og kulturbussen er et viktig ledd i å styrke det truede sørsamiske språket, da det i det sørsamiske området kan være store avstander mellom de samisktalende innbyggerne.

– Det er veldig flott at kronprinsessen ønsker å rette fokus på det sørsamiske språket og litteraturen. Det gjør meg glad, sier Riise.

Reiser inn i bøkenes verden

Kronprinsesse Mette-Marit

Kronprinsessen ønsker med sin togreise å møte mennesker og snakke om hva litteratur har betydd for dem i livet sitt.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Kronprinsesse Mette-Marit er en selvutnevnt «bokorm», og den litterære togreisen er hennes egen idé. Hun ønsker å inspirere andre til å lese mer , og dele hvilke leseropplevelser som har betydd noe for folk i livet.

Reisen med Nordlandsbanen startet i morges i Bodø, der hun fortalte om reisens formål og litteraturens betydning . Togreisen skal vare i to dager.

– Da jeg begynte å lese selv, skjønte jeg at jeg kunne reise hvor jeg ville med en bok. Som de fleste andre jenter, hadde jeg en hesteperiode hvor den store drømmen var å eie en hest. Derfor dro jeg inn i bøkenes verden og hentet meg en. Jeg het Britta og hesten min het Silver, fortalte hun til de fremmøtte.

Selv sier kronprinsessen at hun leser overalt, mye forskjellig og av og til for fort.

– Jeg lever meg så mye inn i en bok at ingen får tak i meg. For meg er det litteraturens gave. Gjennom den forstår jeg meg selv og livet mitt bedre, sier hun.

Litteraturtoget har planlagt stopp på Fauske, Rognan Mo i Rana og Mosjøen på dag en. Onsdag reiser kronprinsessen og litteraturtoget videre til Snåsa, Steinkjer og Stjørdal. På hver stasjon er det planlagt et litteraturarrangement.

Bokhylla til kronprinsesse Metter Marit

På litteraturtoget som nå reiser sørover, er det også mulig for de besøkende å se hva kronprinsessen selv leser. Her er kronprinsessens bokhylle.

Foto: Martin Steinholt / NRK