NRK Meny
Normal

Sørsamene med egen nett-TV

Nett-TV for lulesamiske ungdommer har vært vellykket. Nå viderefører Noeri-TV satsingen for sørsamisk språk.

Nuoraj-TV på settet

Noeri-TV skal lage videoer for sørsamiske ungdommer.

Nuoraj-TV er nett-tv for unge i lulesamisk område. Målet er å få ungdommer til å bruke språket. Denne satsingen gjøres nå også for sørsamiske unge, gjennom Noeri-TV.

Prosjektet Noeri-TV er et forsøksprosjekt som ble påbegynt tidligere i høst og som i første omgang skal vare ut dette året.

Av ungdom, for ungdom

Jon Isak Lyngman Gælok

Redaktør for Noeri-TV, Jon Isak Lyngman Gælok.

Foto: Idar Kintel / NRK

Redaktøren for det sørsamiske tilbudet synes dette er bra for et språk som ikke høres og synes så mye i samfunnet.

– Tilbudet er det samme som det som har vært for det lulesamiske området. Vi legger ut små filmer som vi ungdom lager for ungdom. Så kan folk få se og høre språket på nett, noe som er med på å synliggjøre språket, sier Jon Isak Lyngman Gælok.

Lyngman Gælok er videojournalist for den lulesamiske Nuoraj-TV og redaktør for den sørsamiske Noeri-TV.

Den sørsamiske satsinga har fått tilskudd på 225.000 kroner fra Nord-Trønderlag Fylkeskommune.

– Jeg tror satsinga er viktig for det sørsamiske språket, som jo sees og høres lite. Det er bra at noe blir publisert på Youtube. Om prosjektet Noeri-TV blir videreført er opp til tilskuddsgiverne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nuoraj-TV opptak

Ungdommer produserer selv videoer på sitt eget språk.

Foto: Idar Kintel / NRK

Gir språket verdi

De sørsamiske seerne synes det er bra at det nå tilbys nett-tv på sørsamisk. Gjennom dette høres og ses språket i større grad og språket får større verdi.

Ina-Theres Sparrok

Noeri-TV kan bli til hjelp for sørsamisk språk, sier Ina-Theres Sparrok.

Foto: Privat

– Det synes jeg er veldig bra. Jeg tror at Noeri-TV blir et positivt bidrag for sørsamisk språk. Det gjør at samisk ikke blir brukt bare hjemme og på skolen, men at det også blir synliggjort på TV, internett og på sosiale medier, sier Ina-Theres Sparrok.

En suksess

Lulesamiske Nuoraj-TV kan etter oppstarten høsten 2010 betegnes som en suksess. Nuoraj-TV har mer enn 135 000 visninger på sine videoer, og selv om bare cirka 1200 mennesker bruker lulesamisk så liker over 1000 personer deres facebook-side.

– Jeg vet ikke om alle som liker vår facebook-side er lulesamer, men hvis man måler det slik så ser man at dette er et tilbud som folk liker.

Prosjektet Nuoraj-TV i lulesamisk område har blitt finansiert av Sametinget, Nordland Fylkeskommune, Tysfjord kommune, Fylkesmannen i Nordland, Internasjonal Samisk Filmsenter (nå Filminstitutt) og Nordlaks. Prosjekteier for prosjektene Nuoraj-TV og Noeri-TV er Julev Film AS.

Gælok akter å fortsette jobben for å styrke samiske språk.

– Så lenge folk prater lulesamisk og sørsamisk, så må man forsøke å jobbe for språket.

Nuoraj-TV filmer

Nuoraj-TV gjør opptak til adventstiden.

Foto: Idar Kintel / NRK