NRK Meny
Normal

Sommeren høysesong for granatfunn

Hittil i år har politiet rykket ut til over 200 funn av gamle granater, miner eller andre eksplosiver.

Gammel granat

En gammel granat funnet i norsk natur, et sted den definitivt ikke hører hjemme. Sommeren er høysesong for funn av eksplosiver i naturen, og bare så langt i år har politiet fått inn over 200 meldinger om mulige funn.

Foto: Forsvaret / NTB scanpix

Sommeren er høysesong for granatfunn, ifølge Forsvaret.

I løpet av et år mottar Forsvaret rundt 350 henvendelser om funn av gamle granater, miner eller andre eksplosiver.

– Særlig travelt er det om sommeren, og de siste ukene har det vært flere tilfeller hvor gamle miner fra andre verdenskrig har dukket opp, sier oberstløytnant Stig Sørensen ved Forsvarets operative hovedkvarter.

– Folk er mer ute i naturen

Det skyldes først og fremst at folk er mer ute i naturen på sommeren enn i løpet av resten av året.

– Folk trekker ut på sommeren. Dykkere og turgåere blir mer aktive og folk begynner å grave i hagen, sier oberstløytnanten.

Dersom man finner en mistenkelig gjenstand, må man melde ifra om funnet til politiet med en gang. Slike funn kan være alt fra ekstremt farlig til helt ufarlig, ifølge Forsvaret.

– Ulykker knyttet til etterlatenskaper fra andre verdenskrig er sjeldent, men man må ikke flytte eller røre på gjenstandene. Marker granatens posisjon og meld ifra til politiet, lyder rådet fra Sørensen.

Mulig granatfunn i Karasjok

Politiet har fått inn en melding tirsdag kveld om mulig granatfunn i elva i Karasjok.

– Forsvarets operative hovedsentral er nå varslet og vi ber om bistand til å fjerne eventuell granat i elva, opplyste operasjonsleder Eigil Henninen ved Øst-Finnmark politikammer til NRK.

Det er i området Mánnevarnjárga det ble varslet om funnet. Stedet ligger rundt fem kilometer fra Karasjok sentrum i retning Tana.