Kjærligheten realiserte reindrømmen

Som unggutt drømte Reiulf å bli reindriftssame. Men etter loven så har han ikke lov å starte med samisk reindrift.

Reiulf Aleksandersen i Studio Sápmi

Reiulf Aleksandersen.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

– Jeg følte meg aldri dáčča (norsk), for meg var det samiske helt naturlig, sier Reiulf Aleksandersen.

Han er aktuell i NRK1 tv-serien «Reindrømmen» som går på NRK TV. Denne uken gjester han også det samiske talkshowet «Studio Sápmi».

Reiulf har alltid drømt å bli reindriftssame, men han er norsk. Drømmen ble realisert når han fant samisk kjærlighet. Ann Catharina prøver fortsatt å stoppe Nussir-gruven som er planlagt i Kvalsund i Finnmark. Ukens artist er Emma Elliane, hun gikk fortsatt på ungdomsskolen da hun platedebuterte. Nå er hun aktuell igjen med ny musikk.

Reiulf har alltid drømt å bli reindriftssame, men han er norsk. I denne episoden får du også se Ann Catharina dom prøver å stoppe Nussir-gruven som er planlagt i Kvalsund i Finnmark. Artisten Emma Elliane gikk fortsatt på ungdomsskolen da hun platedebuterte. Nå er hun aktuell igjen med ny musikk.

Foreldrene til Reiulf flyttet til indre-Finnmark, nærmere bestemt Kautokeino på 1970-tallet. Familien hadde ikke tilknytning til samisk reindrift.

Tok til seg det samiske

Men det skulle endre seg når Reiulf ble født i 1981.

Reiulf følte tidlig tiltrekning mot det samiske. Hjemme snakket han norsk, men i bygda snakket han samisk.

– Mine barndomsvenner var samiske gutter, det var gjennom de jeg lærte meg samisk, forteller han.

Får smaken på reindriftslivet

Fra han var liten så har Reiulf fulgt gudsforeldrene sine på fjellet, de er reindriftssamer. På den måten lærer han reingjeterlivet.

Det er et liv som han liker umiddelbart. Han begynner smått å drømme om å bli reindriftssame.

– Etter grunnskolen begynte jeg på reindriftsskolen i Kautokeino, det var tre fine år.

Reiulf Aleksandersen i Reindrømmen

Reiulf Aleksandersen med rein på Kvaløya. Bildet er fra tv-serien «Reindrømmen» som sendes på NRK1.

Foto: David Gonzalez / NRK

Men Reiulf har en stor utfordring, han er ikke etter loven samisk.

Etter reindriftsloven har bare personer av samisk ætt, det innebærer inngifte, samboere og adoptivbarn rett til å utøve reindrift i samiske reinbeiteområder.

Finner samisk kjærlighet

Men Reiulf får oppleve dobbel lykke når han finner sin store kjærlighet, Risten Turi.

Ikke bare har han funnet kjærligheten, men hun kommer i tillegg fra en reindriftsfamilie.

– Vi traff hverandre på en uteplass i Kautokeino, hun likte vel noen av dansemoves`ene mine, smiler Reiulf.

Reiulf og Risten Aleksandersen

Reiulf og Risten Aleksandersen.

Foto: Fridtjof Kjæreng

I dag er paret gift og har tre barn.

I 2013 fikk familien tilbud om ta over en siidaandel på Kvaløya utenfor Tromsø. De selger huset i Kautokeino og flytter til Kvaløya. Og da starter regissøren å filme Reiulf og «Reindrømmen» blir til.

– Det var sterkt

Dokumentarserien er et samarbeid mellom NRK og produksjonsselskapet f (x) som filmskaperen Fridtjof Kjæreng står bak. Han er blant anna kjent for filmen «En prest og en plage» og NRK-serien «Den store snøballkrigen».

regissør

Regissør Fridtjof Kjæreng og NRK1 har i lag sier at tv-serien er blitt overraskende god, selv om det ikke var ment til å bli en tv-serie.

Foto: FX Produksjoner

Han har fulgt Reiulf sammenlagt i tre år.

– For meg personlig så har det vært sterkt å følge Reiulf i både gode og onde dager. Men det er slik jeg jobber, for å komme tett på, sier han.

Tv-serien «Reindrømmen», som starter på NRK1 4. mars. I serien blir vi kjent med Reiulf og familien hans. Vi får også sett hvordan drifta på Kvaløya går.

Reiulf Aleksandersen starter opp med reinsdyr på Kvaløya i Tromsø. Men Per Kitti, som har drevet med rein der i 30 år, mener at det ikke er plass to reineiere. Han går rettens veg for å stoppe Reiulf og kona Risten.

Reiulf Aleksandersen starter opp med reinsdyr på Kvaløya i Tromsø. Men Per Kitti, som har drevet med rein der i 30 år, mener at det ikke er plass to reineiere. Han går rettens veg for å stoppe Reiulf og kona Risten.