NRK Meny
Normal

Søker samegutter til ny film

Nina Erdahl i castingbyrået Nina Erdahl Casting & Costumes er på utkikk etter samegutter som kan spille rollene som Aslak og Per Thomas Baal i filmen «Den Tolvte Mann», om motstandsmannen Jan Baalsrud.

Nina Erdahl

Nina Erdahl i castingbyrået Nina Erdahl Casting & Costumes

Foto: Siv Helberg / NRK

Filmen «Den Tolvte Mann», som Harald Zwart regisserer, er om motstandsmannen Jan Baalsruds flukt fra tyskerne etter sabotasjeoppdrag i Troms under 2. verdenskrig. Brødreparet Aslak og Per Thomas Baal fikk Baalsrud trygt over grensa, fra Manndalen, over den tyskkontrollerte grensa til Finland og videre inn i det nøytrale Sverige.

Fått veldig stor respons

Nina Erdahl Casting & Costumes har brukt Facebook til søkingen, og responsen har vært formidabel.

– Responsen har vært helt fenomenal. Jeg la det ut på Facebook og meldingen har nådd 30.000 mennesker, så det er bra mange som vet at vi er på utkikk etter samegutter, sier Erdahl.

Hennes oppgave er å finne noen som kan spille brødreparet, men også tyske soldater og andre roller i filmen «Den Tolvte Mann». Rollen som Jan Baalsrud har rapperen og programlederen Thomas «Fingern» Gullestad fått.

Erdahl forteller at hun har fått forslag på ca. 50 personer, hun har kontaktet de aller fleste, og har begynt å få inn videoer av de som synes dette er spennende.

– Jeg synes det er utrolig bra at så mange engasjerer seg og synes dette er gøy.

I dialog med flere

– Vi er i dialog med flere allerede, men nå søker vi bredere og leter etter noen som kan snørekjøre etter rein og helst snakke samisk, og som er mellom 20 og 40 år. Det er ikke viktig å ligne veldig på den autentiske Per Thomas og Aslak, men samiske trekk er et must.

Det de som er interessert i rollen må gjøre er å lese en tekst både på samisk og norsk på video, og sende til Erdahl.

– Jeg sender det da videre til Harald Zwart. Han tar en avgjørelse på hvem han vil ha. Dette er en prosess og vi er ikke i mål ennå. Jeg tror det blir en spennende erfaring for den som får rollen som Per Thomas, sier Erdahl.

Rollen som Per Thomas Baal er større enn rollen som Aslak Baal, og den har flere replikker.

– Jeg håper folk fortsetter å sende meg videoer av seg selv, for jeg kan ikke være over hele Nord-Norge og treffe disse flotte kandidatene. Jeg har mange kandidater på plass, men venter på mange flere.

– Må være så autentisk som mulig

Erdahl har vært i kontakt med datteren til Aslak Baal for å finne mer ut om hvordan bekledningen skal være, for at det skal være autentisk.

– Dette er to virkelige personer som skal portretteres, og derfor er det veldig viktig at vi får det riktig. Jeg har også snakket med noen som kan sy kofter, så vi er godt i gang med å få det så autentisk som mulig. Jeg vil ikke at det skal bli noe tull med kostymene, for det står jeg ansvarlig for. Jeg er jo samisk selv, og jeg vil ikke at det skal bli feil, sier Erdahl.

Rett over påske avgjøres det hvem som får rollene som Aslak og Per Thomas Baal. Innspillingen av filmen startar i Troms 18. april, og så fortsetter de med filmingen til senhøsten og neste vinter.

– Nå er det bare fire dager med opptak, og de som skal være med er de som spiller Baalsrud, Baal-brødrene, Nigu i Manndalen og tyskere. Når vi skal gjøre hovedinnspillingen, så har vi over femti roller, sier Erdahl.

Filmen «Den Tolvte Mann» skal være ferdig i 2018.

Astrid Båhl

Datteren til Aslak Baal, Astrid Bål.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

– Artig at det lages film

Datteren til Aslak Baal, Astrid Bål, håper de som skal spille Aslak og Per Thomas Baal er samer, og at i hvert fall den ene av de som velges ut til å spille brødrene Baal er reindriftssame.

– De vet hvordan man gjør de forskjellige oppgavene som hører til reindrifta, som for eksempel hvordan man surrer fast ting på en slede. Hvis man ikke gjør slike ting riktig, så blir det på en måte kunstig. I tillegg er det viktig at de kan samisk, og at de har Karesuando-kofter.

Hun synes det blir spennende å se filmen når den blir ferdig.

– Det er artig at det lages film, spesielt med tanke på at det har vært en historisk hendelse i vårt område, hvor også to samer var innblandet, sier Bål, som ikke vet så mye om hvordan rolle hans far hadde under krigen.

– Det var det nok bare de som visste, for man skulle ikke fortelle så mye, det var en farlig tid. De fraktet i alle fall Baalsrud fra Manndalen til Sverige. Jeg har sett en film på Youtube hvor min far forteller at det var farlig å snakke, og at det hadde vært livsfarlig om de var blitt oppdaget.