Hopp til innhold

Har du ikke skiftet til vinterdekk ennå?

Minusgradene har ankommet nordlige deler av Norge, og dermed også snøen. Nå er vinteren på vei!

Den 5. oktober falt snøen i Karasjok for første gang i år.

Mon tro om det var mange som kom for sent på jobb i dag, snøværet tatt i betraktning. Foto: Dragan Cubrilo.

Det ble nok dekkskifte i hui og hast for mange bileiere i morgentimene i Finnmark i dag. I Karasjok lavet snøen ned, og den slutter ikke med det første.

Se video øverst ved hovedbildet!

– Det kommer nok noe mer i løpet av dagen, det må vi regne med, forteller vakthavende meteorolog Håvard Thorset ved Meteorologisk Institutt.

Kysten av Troms og Finnmark er de som vil merke mest til nedbøren. Der kommer den imidlertid som sludd og regn. Bygene som kommer fra Atlanterhavet krever som regel en del vind for at de skal kommer seg til indre deler av Finnmark. Det fikk de i dag.

I januar i år sank gradene helt ned til - 40 i Karasjok, noe som forsåvidt ikke er unormalt. Rektoren på skolen uttalte at elevene skulle få fri dersom det ble kaldere enn - 50.

Havet varmer

På innlandet vil det bli kaldere i dagene fremover, og man må regne med flere minusgrader i løpet av nettene fremover. Men vet du hvorfor det er slik at det oftere er kaldere på innlandet om vinteren?

Meteorologen forklarer:

– Havet holder nå for tiden en temperatur på rundt åtte grader. Det fører til at gradene vil bli jevnt over det samme i løpet av dagen. På natten får du tilført varme fra havet, men det får du altså ikke på innlandet.

– Og det er kanskje også derfor det er varmere på sommeren, jo lenger bort fra havet du kommer?

– Ja, da får vi motsatt effekt. Da kjøler havet ned temperaturen i lufta, sier Thorset.

Når det er klarvær på vinteren får vi en utstråling fra bakken som gjør været generelt kaldere. Det må vi altså regne med i dagene fremover.

– Jeg kan melde om fint vær, men kaldt, fortsetter meteorologen.

I helgen uttalte Statens Vegvesen til NRK at bilister på fjelloverganger måtte være ekstra forsiktige på grunn av mye slaps i veibanen. På mange av overgangene var det snødekke, og brøytebilene var ute både på Nordkinnhalvøya og på Magerøya.

Korte nyheter

  • Aasland lea oadjebas ahte ii šatta ođđa Fovse-ášši Hámmerfeasttas

    Terje Aasland lea oadjebas das ahte buot bealit, maiddái juridihkalaš bealit areálasisabahkkema oktavuođas mii boahtá ođđa el-fápmolinjá geažil Hámmerfestii, leat čielggaduvvon, čállá Altaposten.

    Konsešuvdna lea addojuvvon, ja vaikko boazodoallu ja Sámediggi leat váidalan ja vuosttaldan dan, de válljii Energiijadepartemeanta addit Statnettii ovddalgihtii lobi. Dat mearkkaša ahte álggahit barggu ovdalgo vuoigatvuođat leat čielggaduvvon.

    Dát lea ollugiid mielas njuolggo parallealla Fovse-áššái, mas bieggaturbiinnat ledje jo ceaggámin go Alimusriekti gávnnahii ahte dat lei olmmošvuoigatvuođarihkkun.

    – Finnmárku dárbbaša infrastruktuvrra, elfápmolinjáfierpmádaga mii sáhttá guoddit fámu, leš dal dat bieggafápmoprošeavttas, gássafápmorusttegis mas lea CO2-hálddašeapmi ja vurken, dahje eará lágan fámus, ovdamearkka dihtii čáhcefámus. Elfápmolinjáfierpmádat lea geađgejuolgi ođđaáigásaš servodagas. Dasa ferte maiddái Finnmárku beassat, čilge energiijaministtar Terje Aasland (Bb) Altapostenii.

    Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i Dubai under klimatoppmøtet COP28.
    Foto: Truls Antonsen / NRK
  • Krever egen distriktskvote

    Fiskerne i Vardø ba Trygve Slagsvold Vedum om en egen distriktkvote da finansministeren besøkte fiskeværet på mandag.

    Fiskere i åpen gruppe, de som har fiskebåter under 11 meter, har mistet rundt halvparten av kvota i år - sammenlignet med i fjor.

    Og signalene er at kvotene må reduseres ytterligere i årene framover.

    Det slår hardt ut for Vardø der store deler av fiskeflåten er i åpen gruppe.

    Leder for Vardø fiskarlag, Frode Robertsen, frykter fraflytting.

  • Helse Nord med ny handlingsplan for personell, utdanning og kompetanse

    Helse Nord legger frem en ny handlingsplan for å tiltrekke flere ansatte til sykehusene i landsdelen.

    Det skriver Nordlys.

    Handlingsplanen har 20 tiltak og vil vedtas av Helse Nord-styret torsdag,

    Tiltakene er blant annet å innføre jobbgaranti for lærlinger, gjennomføre omdømmekampanjer og forbedre spesialistutdanning for leger.

    – Handlingsplanen er sentral for den pågående omstillingen i Helse Nord. De 20 tiltakene i planen skal bidra til å redusere bemanningsutfordringene i regionen, sier administrerende direktør i Helse Nord, Marit Lind, til avisen.

    Helse Nord, Marit Lind
    Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK