Slutt på gratis barnehage

Den nye politiske ledelsen i Nesseby vurderer å avslutte ordningen med gratis barnehageplass og gratis hustomter i kommunen.

Knut Store, APs ordførerkandidat i Nesseby

Knut Store blir ny ordfører i Nesseby.

Foto: Piera Balto / NRK

Knut Store fra Arbeiderpartiet blir trolig ny ordfører i Nesseby når det nye kommunestyret blir konstituert på onsdag.

Det første han kanskje blir nødt til å gjøre er å avslutte ordningen med gratis barnehageplass til kommunens barn og ordningen med gratis hustomter til folk som ønsker å bygge hus i kommunen.

– Vi må se om vi fortsatt klarer å tilby disse tjenestene gratis, sier Knut Store.

Samarbeid mellom Ap og SV

Avtalen mellom Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti sikrer at de to partiene får flertall i det nye kommunestyret, med tilsammmen åtte representanter, noe som er en representant mer enn det opposisjonen får.

Arbeiderpartiet får to i formannskapet, mens SV får varaordføreren, og dermed en representant i formannskapet.

De to partienen har også en felles politisk samarbeidsavtale, men hva som er innholdet i avtalen, vil ikke Store ut med nå.

– Det vil jeg ikke kommentere før etter konstitueringen, sier Store.

Må spare 10 millioner kroner

Han innrømmer at det ikke er lett å overta ordførerstolen fordi kommunen må spare ti millioner kroner neste år.

Kommuenen har i flere år tilbudt gratis barnehageplass til alle barna i kommunen. I tillegg har alle som ønsker å bygge hus i kommunen fått gratis tomt og 60 000 kroner i byggestøtte. Med disse ordningene har kommunen jobbet aktivt med å få flere til å bosette seg i kommunen. Nå ser det ut til at disse ordningene må legges ned.

– Klart det er tungt å måtte legge ned ordninger som har fungert bra, men med dårlig kommune økonomi så må vi kanskje ta betalt for disse tjenestene, sier Store.

Tungt å svelge kameler

Gratis barnehageplass og gratis hustometer var en av de viktigste valgkampsakene for Sosialistisk Ventreparti, men allerede på første kommuenstyre må partiet kanskje bryte lovnadene.

Varaordfører-kandidat Oddvar Betten innrømmer at det er tungt å svelge de såkalte kamelene.

– Politisk så blir det tøft, det skal spares ti millioner kroner i kommunen. Det betyr at vi får stram økonomi i kommunen i fremtiden og må gjennomføre en del upopulære tiltak, sier Betten.