Verdens eldste lavvoprodusent er tvangsoppløst

Etter over 30 års drift er det nå slutt for verdens eldste lavvoprodusent Venor AS.

Venor gamme

På grunn av manglende årsregnskap har Indre Finnmark tingrett tvangsoppløst lavvoprodusenten Venor AS.

Foto: EWA-MARI HEDMAN

I 30 år har Venor AS i Kautokeino produsert lavvoer og gammer, og selskapet regnes derfor som den moderne lavvoens oppfinner.

Men på grunn av manglende årsregnskap har Indre Finnmark tingrett i en rettskjennelse 1. juni besluttet å tvangsoppløse selskapet.

Manglende årsregnskap

– Venor skal avvikles på grunn av at regnskapet ikke er i orden, sier bostyrer Jørn Eikanger, som ikke utelukker muligheten om videre produksjon i regi av et nytt selskap.

Det er ikke første gang tingretten beslutter å tvangsoppløse selskapet. Også i 2014 vedtok tingretten at Venor skulle tvangsoppløse på grunn av manglende årsregnskap, men den gang ble selskapet berget i siste liten.

– Det kommer ikke til å skje denne gang, sier Eikanger og begrunner det med at selskapet har mere gjeld enn eiendeler og at man ikke kan tilbakelevere et bo som er tvangsoppløst.

Merkenavnet til salgs

I dag er første skiftesamling, som er et møte under ledelse av skifteretten der alle som har interesser i selskapet kan møte. Eikanger sier at det skjer mye i løpet av dagen, og at det i dag kan bli klart om det blir fortsatt produksjon av lavvoer i Kautokeino.

Advokat Jørn Eikanger

Advokat Jørn Eikanger er bostyrer for Venor AS.

Foto: Espen Øyen / NRK

– Merkenavnet Venor er til salgs, og det er kommet inn bud på dette, slik at det er godt håp om videre produksjon av Venor-lavvoer og gammer i Kautokeino i regi av et nytt selskap med nye eiere, sier Eikanger.

Han sier at det uten tvil er et marked for dette, og at det er kommet inn masse nye bestillinger på lavvoer og gammer etter at tingretten besluttet å tvangsoppløse selskapet 1. juni.

Skiller seg fra konkurs

Tvangsoppløsning er i praksis det samme som at det åpnes konkurs i et selskap, men med det viktige unntak at det ikke nødvendigvis er slik at selskapet ikke kan betale sin skyld.

Likheten går i hovedsak ut på at tingretten oppnevner en bostyrer som får ansvar for at kreditorene får dekt sine krav og så at eventuelt overskudd blir delt ut til aksjonærene. Selve prosessen følger reglene i konkursloven.

Når denne prosessen er ferdig vil selskapet bli lagt ned og slettet fra Foretaksregisteret.

NRK har ikke lyktes å komme i kontakt med daglig leder i Venor AS, Johan Mikkel Bongo.