Fjellheim har etterlyst at personer i fremtredende roller måtte ta et større ansvar når det kommer til det han betegner som «den nordnorske skammen».
Torgeir Knag Fylkesnes (Sv) peker på at flere ting er gjort med å bli kvitt denne skammen, men sier seg enig med Fjellheim i at samehetsen fortsatt lever i beste velgående.
– Jeg opplever vi har en lang vei i å gå i å få plassert den samiske kulturen som en likeverdig del av floraen av kulturuttrykk i Norge. Dette må vi hegne om og ikke skamme oss over, sier Fylkesnes til NRK.
Hetsen verst på kysten
Ellen Kristina Saba (H) som er ordførerkandidat i Tana og er representant på fylkestinget i Finnmark er ikke helt enig med Fylkesnes når det kommer til den samiske hetsen.
Hun viser til store endringer de 20 siste årene når det kommer til samehets – og at dagens situasjon er mye bedre. Hun viser til et eksempel i sin hjemkommune hvor fordommene var mange tidligere.
ORDFØRERKANDIDAT: Ellen Kristina Saba. Her fra Sametinget ved en tidligere anledning.
Foto: Carl-Gøran Larsson / NRKNå har aksepten for samer kommet, men kyststrøkene i Finnmark sliter enda, ifølge Saba.
– Allerede fra smått av må man forklare til barna at folk er folk, man skal ikke komme med nedverdigende kommentarer. Det er den beste politikken, sier Saba.
- Les også:
- Les også:
– Kommentarfeltene er en kjempeutfordring
En annen utfordring som politikere og andre har pratet om i lengre tid er kommentarfelt.
I mai tok Tromsø-avisa Nordlys, hvor Skjalg Fjellheim er politisk redaktør, til det drastiske tiltaket med å lukke kommentarfeltet som omhandler samiske spørsmål.
Tre uker senere valgte avisen å åpne kommentarfeltene og ba leserne deres om «å ha en sivilisert debatt» (ekstern lenke).
STORTINGSREPRESENTANT: Cecilie Terese Myrseth.
Foto: StortingetEn som støtter både skolering fra ungt av og å ta ansvar i kommentarfelt er Cecilie Terese Myrseth (Ap) som er stortingsrepresentant for Troms og medlem i næringskomiteen.
– Kommentarfeltene er en kjempeutfordring med all hetsen. Vi har alle et ansvar der, sier Myrseth.
– Ulike kulturer er ikke noe som utfordrer oss
Før kommunevalgkampen begynte kom alle ordførerne i landet med et felles valgløfte: de skal si nei til hets og trakassering.
Et slikt ansvar som Myrseth nevner er noe Fylkesnes støtter. Han peker også på at våre forskjellige kulturer å bakgrunn beriker samfunnet.
– Vi er en samling av mange ulike kulturer langt tilbake i tid. Ulike kulturer er ikke noe som utfordrer oss, men det gjør oss sterkere, sier han.
- Les også:
- Les også: