Jerntrollets utnyttelse av naturen

– Gjennom sangene mine forteller jeg om hvordan mineralindustrien ødelegger for samene i Sverige, Finland og Norge.

Politiet anholder demonstrantene

Dette er fra Kallak i Sverige, to av gruvemotstanderene blir arrestert.

Foto: Henrik Blind

29 november arrangeres det konsert i Tromsø, formålet med konserten er å vise motstand til gruveindustrien. Det er flere kjente og profilerte artister som skal delta.

Blant artistene så finner vi den finske rapperen, Ailu Valle. Han kommer helt fra Finland for å kjempe med sang mot gruveindustrien.

Viser at han står i mot

Ailu Valle

Finske rap artisten Ailu Valle

Foto: Pia Tøhaug / NRK

– Jeg synes det er viktig å vise motstand til gruveindustrien gjennom musikken, forteller Ailu Valle.

Blant sangene til Valle kan man finne, "Ruovdestállu" som er kort oversatt til norsk "Jerntrollet". I den sangen kommer det klart fram hva Ailu Válle mener om gruveindustriens herjinger i Sápmi.

– Det er viktig å bruke alle hjelpemidler for å kjempe mot gruveindustriens herjinger i de samiske områdene, og da er musikk og kunst en veldig god plattform for å nå fram til folket, sier Valle.

Positivt mener samfunnsforsker

Harald Gaski

Samfunnsforsker Harald Gaski

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Samfunnsforsker Harald Gaski kan fortelle at det er lang tradisjon innen den samiske kulturen og bruke politiske meninger i kunsten.

– I den samiske kulturen er det vanlig med politisk motstand i kunst og musikk. Ett godt eksempel på akkurat det er kolonisering i Sápmi, der kjempet samene mot kolonistene og fornorskningen med politiske joiker, forteller Gaski.

Gaski mener at den yngre samiske generasjonen har tatt mer og mer i bruk politiske motiver i kunst og musikk.

– Det er meget positivt at samiske ungdommer bryr seg mer om politikk, det er en glede å se at ungdommen i Sápmi virkelig kjemper for sin identitet, sier Gaski.

Hør hele intervjuet med Ailu Valle og Harald Gaski:

Flere motstandere

Denne høsten har det kommet flere sanger fra samiske artister hvor det kommer klart fram at det er politiske meninger bak innholdet.

Blant de som kom med en politisk motstands sang er, Slincraze med sangen "Min Guovlu" som er "Våre områder" oversatt på norsk.

Sangen kan du se og høre her:

Også Niillas Holmberg, Roope Mäenpää og Ánne Mággá Wigelius har laget en sang mot gruveindustrien, den heter "Gállok" og er spesielt ment for gruvemotstanden i Kallak, Sverige. Den kan du høre her:

"Gállok" er det samiske navnet på Kallak.