Slik reagerte Jan Ole da han fikk seiersbeskjeden

Jan Ole Klemet Hermansen er vinneren av NRK Sápmi og Sametingets joikekonkurranse.

Jan Ole Hermansen (t.h.) var overrasket da han fikk seiersbeskjeden

OVERRASKET: Det var en lettere forfjamset vinner som ble møtt av et kamerateam og Per-Johannes Marainen fra Sametinget som overrakte seiersbeskjeden.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

 • Sjekk ut reaksjonen i videoen lenger ned i artikkelen.

Det var 12 finalister som kjempet om den gjeve førstepremien på 20.000 kroner. Seieren gikk til den rutinerte joikeren Jan Ole Klemet Hermansen fra den samiske bygden Máze.

Gjennom joikekonkurransen ønsker NRK Sápmi, sammen med Sametinget, å løfte frem joik og de samiske språkene som en del av samisk språkuke 2019.

Det var jury- og publikumsstemmer som avgjorde hvem som vant. Hermansen fikk flest publikumsstemmer og var nummer tre blant juryene.

 • Sjekk ut de fem beste i faktaboksen i joikekonkurransen under:

NRK overrasket vinneren tidligere i uken etter at avstemningen var ferdig.

Først var han usikker på hva et kamerateam gjorde i yttergangen hjemme hos han, men dette fant joikevinneren fort ut av.

Du er vinneren av NRK Sápmis og Sametingets joikekonkurranse, gratulerer, sier Per-Johannes Marainen (Sametinget) som overrakte den gledelige nyheten.

– Er jeg det? Så artig! Dette hadde jeg virkelig ikke ventet, sier Hermansen til NRK.

 • Se hvordan Hermansen reagerte da han fikk seiersbeskjeden:
Jan Ole Klemet Hermansen er vinner av NRK Sápmis og Sametingets joikekonkurranse i forbindelse med samisk språkuke.

SEIERSBESKJEDEN: Her blir Jan Ole Klemet Hermansen overrasket med seiersbeskjeden hjemme i sitt eget hus i Máze.

Avslører hvordan joiken ble til

Hermansen underviser til daglig blant annet i samisk på barneskolen. Språk er med andre ord en viktig del av hverdagen til vinneren.

Han har flere ganger deltatt i Sámi Grand Prix og joik har hatt en sentral rolle i livet til Hermansen siden han var en liten gutt.

Joiken som trakk det lengste strået ble til på en biltur med kona, avslører Hermansen. Mens hjulene rullet rundt på bilen begynte også det kreative hodet og snurre.

– Tonene og melodien kom veldig fort da vi kjørte og jeg begynte å småjoike. Den første joiken var ganske lik seiersjoiken, slik ble den født, sier en fornøyd Hermansen.

Jan Ole Klemet Hermansen vant joikekonkurranse under språkuke

VINNEREN: Hermansen mottok premien med full jubel fra publikum.

Foto: Lena Marja Myrskog / NRK

– Å bruke pengene skal ikke være noe problem

Utfordringen med at joiken skal speile de samiske språkene, det samiske samfunnet eller speile språkløftet, var ikke noe problem for han.

Det mest utfordrende med konkurransen var den korte tidsfristen, mener Hermansen. Til tross for dette sier han seg fornøyd med resultatet, og tror joiken blir enda bedre når han kommer i studio.

Og studio er også et av nøkkelordene for hva premiepengene skal brukes på.

– Det å bruke pengene skal nok ikke være noe problem, men jeg tror nok de blir å gå med til å videreutvikle musikken. Dette er noe av det jeg driver med på fritiden, sier Hermansen.

 • Hør seiersjoiken her:

Korte nyheter

 • En av disse blir årets same

  Avisa Ávvir har valgt 15 kandidater til prisen «Årets same». Disse er blant annet leder Leif Arne Jåma i Fovsen Njaarke, rapperen Roman Jakovlev, artisten Agnete Saba, filmskaper Suvi West, lederen i kampanjen Romsa dál Tom Høgli og ordføreren i Saarivuoma sameby Per-Anders Nutti. NRK-profilene Elena Junie Paulsen og Anders Boine Verstad er også blant kandidatene.

  Loga sámegillii

  Dán jagi sápmelaš 2021
  Foto: Ávvir
 • Samisk film vant sin 14. filmpris

  Gjert Rognlis film «Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku» vant nylig i Kairo i Egypt sin fjortende filmpris. – Filmen vist på 70 filmfestivaler til nå. Det hele startet med verdenspremiere i Finland under Skábmagovat Film Festival. Mottakelsen har vært fantastisk siden da og filmen er vist i store deler av verden, sier Rognli i en pressemelding.

  Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku
  Foto: Gjert Rognli / Pressebilde
 • Dollavárri ealáskan Indonesiijas

  Java sullos Indonesiijas báhtarit olbmot baluin dollaváris mii lávvardaga ealáskii. Báikkálaš TV-stášuvdna lea sádden ealligovaid filbmejuvvon giehtatelefovnnain, mas oaidná olbmuid geat vihket eret gudnabalvvas. Semeru dollavárri ealáskii bearjadaga.

  Vulkanutbrudd i Indonesia
  Foto: HANDOUT / AFP