De største festene på nasjonaldagen

Konserter, marknader, reinkappkjøring og selvfølgelig masse god mat. Dette er bare noe av det du kan oppleve på samenes nasjonaldag.

Samenes nasjonaldag i Oslo

I Oslo har det blitt tradisjon at ordføreren inviterer byens samer til frokost på rådhuset. Arkivbilde.

Foto: Kenneth Hætta

6. februar er samenes nasjonaldag, som tidligere har stort sett vært feiret med lokale sammenkomster, samisk mat og en god dose stolthet. De fleste bygder feirer enda slik, men ved større plasser har feiringen utviklet seg til en hel samisk uke.

Her er de største begivenhetene i år:

Staare 2018

5.–11. februar i Östersund, Sverige

I fjor ble Trondheim fargelagt med samiske farger under Tråante 2017. I år er det Östersunds tur til å feire. Det er nemlig 100 år siden det første samiske møtet på svensk jord. Her kan du oppleve konserter med artister som Frode Fjellheim, Katarina Barruk, Marja Mortensson og ISÁK, teaterforestillinger, forelesninger, kurs og mye mer.
Mer informasjon finner du på arrangørens hjemmeside (ekstern lenke).

Tromsø

2.–11. februar

Tromsø arrangerer samisk uke i tiden rundt 6. februar. Her kan du oppleve marked, dukketeater, reinkappkjøring, forelesninger på Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, utstillinger og konserter. Programmet finner du her (ekstern lenke).

Alta

5.–10. februar

I Alta arrangeres Sami Music Week blant annet med konserter i Nordlyskatedralen og på City Scene, samt Arctic Song Lab som er et åpent arrangement for alle som ønsker å vite mer om musikkbransjen anno 2018.
Mer informasjon finner du på arrangørens hjemmeside (ekstern lenke).

Selve nasjonaldagen feires i kultursalen med filmvisninger og foredrag før den offisielle feiringen begynner med kaffe, kake og sang klokken 12. Hele programmet finner du her (ekstern lenke).

Oslo

6. februar

I hovedstaden er det Samisk Hus Oslo som står for arrangementene 6. februar. Dagen starter med flaggheising og klokkespill utenfor Rådhuset klokken 09.00. I løpet av dagen kan du oppleve messe i Domkirken, duodji-verksted for barn og konsert med ISÁK. Her finner du programmet (ekstern lenke).

Korte nyheter

 • – Grenser til et ulovlig møte

  – Representanten har krav på å bli forstått i et kommunestyre. Det betyr at meningen til vedkommende representant skal komme frem i et kommunestyre, slik at alle kan ta del i det. Og vi har en utfordring. Dette grenser til et ulovlig møte, fordi samisk og norsk er likestilte språk, uttalte Filip Mikkelsen (H) i kommunestyremøtet i Hamarøy kommune på onsdag.

  Årsaken til denne uttalelsen var at representanten Heidi Andersen (Sp) holdte et innlegg på samisk uten at dette innlegget ble tolket. Andersen kom med kommentar under behandling av budsjettet.

  – Det som forunderer meg er at dette blir imøtegått i stillhet. Jeg mener at ordføreren kunne ha beklaget seg, kommenterte representant i kommunestyret Miriam Paulsen (V).

  –Det ville ikke ha vært riktig av ordfører å be representanten selv å tolke seg selv når hun velger å ikke gjør det, svarte ordfører Britt Kristoffersen (Sp).

  Samuel Gælok informerer i et Facebookinlegg om at han har sendt en klage til Statsforvalteren i Nordland om brudd på Samelovens paragraf 3-11. Gælok mener kommunen bryter Samelovens språkregel, da inlegget ikke ble tolket til norsk. – Ordføreren verken beklaget, eller kommenterte hendelsen fra talerstol, skriver Gælok i klagen.

  Kommunestyremøte Hábmera suohkan - Hamarøy kommune 30. november 2021
  Foto: skjermdump 03.12.21
 • Dá heŋgejit bohccooivviid museai

  Dán vahku lea sámi dáidda boahtán sadjái Norgga ođđa Nationálamuseai. Sámi dáidda ii galgga čihkosis, baicca leat dat vuosttaš man oaidná go lávke sisa. Pile O Sápmi Supreme lea Máret Ánne Sara dáidda, ja dat 400 bohccooaivvi galget govvidit bággonjuovvamiid váikkuhusaid. – Máret Anne Saras lea nanu jietna dáiddabirrasis, sihke nationála dásis, muhto maiddái internationála dásis, lohka kurator Randi Godø. Geahča olles video dás.

  Dán vahku lea sámi dáidda boahtán sadjái Norgga ođđa Nationálamuseai. Sámi dáidda ii galgga čihkosis, baicca leat dat vuosttaš man oaidná go lávke sisa. Pile O Sápmi Supreme lea Máret Ánne Sara dáidda, ja dat 400 bohccooaivvi galget govvidit bággonjuovvamiid váikkuhusaid.  
 • Vil ikke ta ansvar ved evt nedleggelse

  – Kommunedirektøren har gjennomgått notatet fra stiftelsen Árran som er eier av selskapet Vuonak Mánájåroj AS, og har med bakgrunn i dette funnet at saken i det hele dreier seg om en feilslått investering som ikke kan forsvares verken på kort eller lengre sikt. Det skriver kommunedirektør i Hamarøy kommune, Odd Børge Pedersen, i en saksutredning vedrørende kommunens involvering i drift av den samiske barnehagen. Vuonak mánájåroj AS åpnet i nytt bygg i 2020, og tilbyr 36 plasser. Per nå er det 12 barn der. Etter vel ett års drift har Árran, som eier Vuonak mánájåroj, henvendt seg til kommunen for hjelp til å komme seg ut av den økonomiske situasjonen. Kommunedirektøren har utredet kommunens muligheter, men utelukker å overta bygningsmasse, aksjeposter eller videreføring av et AS. – Ved en eventuell nedleggelse vil kommunen måtte styrke det kommunale barnehagetilbudet til de rammede barna. Og her er det snakk om to muligheter: Sette barna i den kommunale barnehagen, eller å ta i bruk legeboligen på Drag som barnehage, heter det i saksutredningen.

  Vuonak mánájåroj
  Foto: Sander Andersen / NRK