De største festene på nasjonaldagen

Konserter, marknader, reinkappkjøring og selvfølgelig masse god mat. Dette er bare noe av det du kan oppleve på samenes nasjonaldag.

Samenes nasjonaldag i Oslo

I Oslo har det blitt tradisjon at ordføreren inviterer byens samer til frokost på rådhuset. Arkivbilde.

Foto: Kenneth Hætta

6. februar er samenes nasjonaldag, som tidligere har stort sett vært feiret med lokale sammenkomster, samisk mat og en god dose stolthet. De fleste bygder feirer enda slik, men ved større plasser har feiringen utviklet seg til en hel samisk uke.

Her er de største begivenhetene i år:

Staare 2018

5.–11. februar i Östersund, Sverige

I fjor ble Trondheim fargelagt med samiske farger under Tråante 2017. I år er det Östersunds tur til å feire. Det er nemlig 100 år siden det første samiske møtet på svensk jord. Her kan du oppleve konserter med artister som Frode Fjellheim, Katarina Barruk, Marja Mortensson og ISÁK, teaterforestillinger, forelesninger, kurs og mye mer.
Mer informasjon finner du på arrangørens hjemmeside (ekstern lenke).

Tromsø

2.–11. februar

Tromsø arrangerer samisk uke i tiden rundt 6. februar. Her kan du oppleve marked, dukketeater, reinkappkjøring, forelesninger på Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, utstillinger og konserter. Programmet finner du her (ekstern lenke).

Alta

5.–10. februar

I Alta arrangeres Sami Music Week blant annet med konserter i Nordlyskatedralen og på City Scene, samt Arctic Song Lab som er et åpent arrangement for alle som ønsker å vite mer om musikkbransjen anno 2018.
Mer informasjon finner du på arrangørens hjemmeside (ekstern lenke).

Selve nasjonaldagen feires i kultursalen med filmvisninger og foredrag før den offisielle feiringen begynner med kaffe, kake og sang klokken 12. Hele programmet finner du her (ekstern lenke).

Oslo

6. februar

I hovedstaden er det Samisk Hus Oslo som står for arrangementene 6. februar. Dagen starter med flaggheising og klokkespill utenfor Rådhuset klokken 09.00. I løpet av dagen kan du oppleve messe i Domkirken, duodji-verksted for barn og konsert med ISÁK. Her finner du programmet (ekstern lenke).